Студопедия — ЛЕКЦІЯ № 9 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛЕКЦІЯ № 9 5 страница






У морської зірки спостерігаються різно­манітні рухи під час пересування, а також живлення, коли вона відкриває стулки мо­люсків і вивертає свій шлунок. Якщо у зірки перетнути всі радіальні тяжі, а потім перевернути її ротовим отвором догори, вона відновлюватиме нормальне положення свого тіла, проте координація рухів ири цьому істотно порушуватиметься. Після перети­нання нервового кільця у двох місцях мор­ська зірка сама розриває себе навпіл. Імо­вірно, її нервова система забезпечує якесь цілісне сприйняття "схеми" свого тіла, хоча точний механізм цього явища поки що не­відомий.

Вузлова (гаигліонарна) нервова сис­тема. З розвитком двобічної (білатераль­ної) симетрії більшість тварин набувають поздовжньої осі тіла з переднім і заднім кіпцями. Саме з цього починається новий етап розвитку нервової системи.

Еволюційні тенденції, такі як морфоло­гічна і функціональна диференціація нер­вової системи (формування провідних шля­хів, поява вставних нейронів між руховими й чутливими клітинами в міру їх віддалення одна від одної), помічені ще у радіально­симетричних тварин, були остаточно завер­шені у двобічпо(6ілатеральпо)-симетричних тварин. Крім того, відбувалося подальше вдосконалення органів чуття.

Величезним досягненням, пов'язаним із двобічиістю, стала централізація контро­люючого механізму. Концентрація нерво­вих структур у нервові центри відбувала­ся одночасно в різних частинах організму, утворюючи уздовж осі тіла низку вузлів (гангліїв). Передній кінець тіла тварин викопував найважливішу контролюючу роль, у той час як решта вузлів підпоряд­ковувалась йому чи зникала.

Більшість стадій еволюційного розвитку вузлової нервової системи можна спо­стерігати у сучасних представників тварин­ного світу, починаючи від плоских червів і закінчуючи членистоногими. Так, у тур-белярій нервова система має ще вигляд сітки, розміщеної поблизу поверхні тіла. У плоских червів нервова система скла­дається вже з кількох поздовжніх нерво­вих тяжів, причому найкраще розвинуті черевні тяжі. Ці нервові шляхи склада­ються з нервових клітин та їхніх відрост­ків. Тому будь-яка частина нервового тяжа має однакові функціональні можливості, не­зважаючи па наявність потовщення на пе­редньому кінці тіла — примітивний мозок, який генерує активність, що поширюється нервовими тяжами і впливає па локомоцію (лат. Іосиз — місце, положення + тоіїо — рух) — комплекс узгоджених рухів, за до­помогою яких відбувається переміщення у просторі.

З подальшим розвитком вузлової нер­вової системи нервові тяжі набули ролі переважно провідних елементів, а тіла нер­вових клітин утворили вузли (ганглії). Тяжами збудження передавалось швид­ше, ніж нервовою мережею. Найвища швид­кість поширення збудження була досяг­нута завдяки виникненню системи гігант­ських нервових волокон, які утворились унаслідок злиття багатьох аксонів. Діа­метр гігантських нервових волокон може досягати 1 мм, що робить їх дуже зруч­ним об'єктом електрофізіологічних дослі­джень. Основні відкриття щодо механіз­мів формування мембранних потенціалів


286 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

спокою і дії було зроблено саме на таких гігантських аксонах.

У зв'язку з розвитком вузлів і спеці­алізацією нервових тяжів для проведен­ня збудження примітивний мозок усе біль­ше занурюється вглиб тіла тварини, де він краще захищений різними опорними і по­кривними тканинами. Локалізація вуз­лів у різних тварин залежить від форми їхнього тіла і ділянок інтенсивної спе­ціалізованої активності. У білатеральних тварин найбільшого розвитку досягають над- і підглотковий вузли, розміщені, як пра­вило, у передній частині тіла, причому ступінь їх розвитку безпосередньо пов'я­заний зі складністю чутливого (сенсорно­го) апарату. Хвостові (каудальні) вузли у членистоногих розміщені попарно у кожному сегменті тіла. Кожна пара вуз­лів з'єднується між собою тяжем, так само сполучаються вузли суміжних сегментів, але вже поздовжніми тяжами, утворюючи таким чином драбинчастий варіант вуз­лової нервової системи. Коли в подальшо­му обидва вузли сегмента зливаються в один, виникає ланцюжковий підтип вузло­вої нервової системи, властивий вищим ко­махам.

Розміщення вузлів у "стратегічних пунк­тах" дуже чітко виявляється у черевоно­гих і двостулкових молюсків, які втра­чають двобічну симетрію тіла і внаслідок цього мають розкидано-вуз лову нерво­ву систему. У цих молюсків локомоторні рефлекси здійснюються за участю чо­тирьох парних вузлів: мозкових, вузлів кінцівок, плевральних і вісцеральних, які є центрами місцевих рефлекторних реак­цій і певною мірою взаємодіють між со­бою.

Надглотковий вузол кільчаків є особли­вим чутливим центром, який за нормальних умов гальмує рухові центри підглотково­го вузла. Таку саму гальмівну функцію надглоткового вузла виявлено і у черево­ногих молюсків, де мозковий вузол галь­мує функцію рухового вузла кінцівки (пе­дального). Крім того, нейрони мозкового вузла черевоногих і головоногих молюсків беруть найактивнішу участь в іпдивідуаль-по-иристосовних реакціях.

Отже, мозкові вузли поступово набува­ють особливого значення. Спочатку вони були лише передавальними (релейними) структурами чутливої інформації, пізніше почали здійснювати збуджу вал ьиий чи галь­мівний вплив на вузли черевного ланцюж­ка. Надглотковий вузол став гальмівним, а підглотковий — збуджувальним (руховим) центром. Отже, мозкові вузли поступово почали переробляти інформацію, що над­ходила, перш ніж її спрямовувати до вико­навчого рухового апарату. Крім того, вони самі почали генерувати активність до пери­ферії. Так, в ізольованих вузлах членисто­ногих реєструється спонтанна електрична активність, і видалення вузла призводить до втрати тонусу м'язів іпиервовапого ним сегмента тіла.

Цефалізація нервової системи безхре­бетних. З усіх безхребетних найбільший мозок мають головоногі молюски. У них надглоткові вузли значно збільшені і ра­зом з підглотковими утворюють складний спеціалізований мозок, який у восьминога складається приблизно з 168 • 106 ней­ронів. Цей мозок має навіть сіру й білу речовини. Розвиток мозку позитивно вили­нув па поведінку головоногих молюсків, яким властива харчова, захисна, сексуальпа, імітаційна поведінка, складні зорові сприй­няття, вироблення різноманітних умовно­рефлекторних реакцій. Усе це свідчить про те, що головоногі молюски досягли висо­кого рівня розвитку перцепції (лат. рег-сергло — сприйняття).

Нервова система комах. Поведінка ко­мах, очевидно, є найскладнішою серед усіх безхребетних тварин, що особливо ви­являється у перетинчастокрилих, а серед них у гуртосімейних комах ~ мурашок, бджіл, ос, джмелів. Така складна поведін­ка стала можливою завдяки кільком чин­никам. Це, по-перше, наявність дуже склад­них органів чуття; по-друге, це членистість, тобто особлива еволюція кінцівок з пере­творенням їх па високоспеціалізоваиі ро­тові органи і складні кінцівки, по-третє, це розвиток головного мозку, здатного пе­реробляти величезну кількість інформа­ції і керувати складними реакціями кін­цівок.


Основні етапи еволюції нервової системи

Мозок комах складається з трьох час­тий: прото-, дейто- і тритоцеребрума (мал. 143). Більшу частину протоцеребру-ма займають зорові центри, безпосередньо пов'язані з очима: у середній і передній частинах його локалізуються спеціальні асоціативні зони: иротоцеребральпий міст, центральне тіло і особливі грибоподібні тіла.

У дейтоцеребрумі розміщені великі аитенальні центри і нюхові частки. Від тритоцеребрума відходять рухові нерви до ротових кінцівок і стоматогастричні нер­ви; нижня частина тритоцеребрума зли­вається з навкологлотковими сполучен­нями.

Дуже цікавою структурою мозку комах і ракоподібних є грибоподібні тіла ирото-церебрума, на поверхні яких є утвори на зразок кори півкуль вищих хребетних і які у гуртосімейиих комах є центрами склад­ної інтегративної діяльності. Установле­но певний зв'язок між розмірами грибопо­дібних тіл (відносно всього мозку) і склад­ністю иоведіикових реакцій: цих тіл немає у рівноногих раків, у бабок їхній об'єм ста­новить 2 - 9,6, у десятипогих раків — від 10 до ЗО, у робочих бджіл — 40 % розміру мозку.

Головний мозок членистоногих здійснює також важливу гальмівну регуляцію че­ревних рухових центрів у вузлах. Проте, незважаючи па складність будови і наяв­ність великої кількості іпдивідуально-при-стосовних реакцій, головний мозок чле­нистоногих є насамперед рефлекторним цент­ром регуляції локомоції, рухів аитеи і очей.

Важливою особливістю нервової системи членистоногих є правило економії нейро­нів (Д. Редер). Так, у кожному черевному вузлі рака міститься лише 500 нейронів, у підглотковому — 6000, надглотковому — 10 000. Принцип економії нейронів зумов­лений малими розмірами тіла комах, що обмежуються трахейним тином дихання. Тому навіть у мозкових вузлах комах кількість нейронів не перевищує 1 мли, а найчастіше становить кілька десятків чи сотень тисяч. Цього замало для забезпе­чення ймовіриісио-статистичиого прин­ципу функції мозку, що є основою іителек­

туальної діяльності та абстрактного мис­лення.

Нервова система хребетних. Наведені вище відомості ілюструють, як у процесі еволюції нервової системи безхребетних відбувалась концентрація нервових еле­ментів дифузної мережі, утворення вузлів і заглиблення їх усередину тіла. Еволю­ція нервової системи хордових і зокрема хребетних тварин розвивалась іншим шля­хом. За біогенетичним законом ембріо­генез відбиває філогенез, тому розвиток ембріона хребетної тварини дає підставу вважати, що її нервова система заклада­ється єдиним зачатком у вигляді чутливої пластинки, яка швидко перетворюється на нервову трубку, далі па центральну нер­вову систему (ЦНС), а вже потім з ЦНС нервові клітини мігрують па периферію, ут­ворюючи вузли сенсорної та автономної нервової системи.

Отже, хребетні тварини мають нервову систему трубчастого типу. Вона ко­ординує функцію всіх органів і систем, забезпечує ефективне пристосування ор­ганізму до зовнішнього середовища і фор­мує цілеспрямовану поведінку. Всі ці функції здійснюються за допомогою нер­вових клітин, або нейронів, які спеціа­лізуються па сприйманні, обробленні, зберіганні й передачі інформації. Зви-


288 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

чайно нейрони об'єднуються для виконан­ня цих функцій у спеціалізовані нейроп-ні ланцюги, мережі чи інші структури, утворюючи різні функціональні системи мозку.

Існують різні типи нейронів. За своєю структурою залежно від кількості відрост­ків розрізняють у ні-, бі- та мультииоляриі нейрони. Уніполярні нейрони властиві го­ловним чином нервовій системі безхре­бетних тварин, а в нервовій системі хре­бетних переважають бі- та мультиполярні нейрони.

За функціональним призначенням роз­різняють аферентні (чутливі), еферентні (рухові) і вставні (проміжні, іитернейро-пи) нейрони. Первинні аферентні нейрони розміщені поза центральною нервовою сис­темою, вони сприймають сигнали, які ви­никають у рецепторах, і передають їх до ЦНС. Вставні нейрони розміщені в межах ЦНС. Вони забезпечують зв'язок між афе­рентними та еферентними нейронами. Ефе­рентні нейрони своїми аксонами іннерву­ють усі ефекториі органи і регулюють їхню функцію.

Загальна кількість нейронів у ЦНС лю­дини становить приблизно 1011, проте їх розподіл у різних частинах мозку не­рівномірний. Так, спинний мозок міс­тить близько 13 мли нейронів, а решта (9,999 • 10ш) зосереджена у головному мозку.

Крім нейронів у мозку є також ией-рогліальиі клітини — гліоцити, які, на відміну від нейронів, не мають синапсів. Загальна кількість гліоцитів у мозку лю­дини у 10 разів вища за кількість нейро­нів. Гліоцити розміщуються навколо ней­ронів і в деяких ділянках мають з ними щільні контакти. Нейрони і гліоцити вини­кають з однієї популяції нейроенітеліаль-них клітин.

У нервовій системі ссавців пейроглія сформована двома тинами клітин: астро­цитами та олігодепдроцитами. Астроцити контактують з капілярами і нейронами, а олігодендроцити формують мієлінові обо­лонки навколо довгих аксонів. Основні функції нейроглії — опорна і тро­фічна. Нейроглія викопує також важливу роль резервуара електролітів, швидко по­глинає К+ з міжклітинних проміжків, що важливо для підтримання внутрішпьо-мозкового гомеостазу. Проте існує думка і про те, що гліоцити беруть участь у за­безпеченні процесів нервової діяльності (ак­тивізація психічної діяльності, пам'ять тощо).

У хребетних тварин структури нервової системи, розміщені у порожнині черепа і хребтовому каналі, називають централь­ною нервовою системою. Це — головний і спинний мозок (див. с. 297). Нервові волокна, які виходять з ЦНС або входять до ЦНС і розміщені за її межами, ста­новлять периферичну нервову систему. Частина периферичної нервової системи, яка регулює функції внутрішніх органів, забезпечує внутрішній гомеостаз орга­нізму і розміщена в різних ділянках тіла, утворює периферичну частину автоном­ної (вегетативної) нервової системи. Вона поділяється на симпатичний і парасимпа­тичний відділи.

Головний мозок має дві півкулі, май­же ідентичні за своєю будовою (кінце­вий мозок). Частина головного мозку між проміжним і спинним мозком називається стовбуром мозку, який складається з довгастого мозку, частини заднього моз­ку — моста — і середнього мозку. Основ­ну масу стовбура головного мозку ста­новлять нервові шляхи, що сполучають го­ловний і спинний мозок, а також значна кількість скупчень нейронів, що утво­рюють його ядра, зокрема ядра череп­них нервів (див. с. 306). У стовбурі го­ловного мозку розміщений сітчастий утвір (ретикулярна формація) — мережа величезної кількості нейронів (див. с. 320).

Проміжний мозок поділяється па та­ламус, єні-, мета-, гіпоталамус і третій шлу­ночок. Головні відділи — таламус — ма­сивний парний утвір, що займає основ­ну масу проміжного мозку, та гіпотала­мус, розміщений в основі мозку під тала­мусом, тісно пов'язаний з гіпофізом, з яким утворює спільну гіпоталамо-гіпофізариу систему.

У головному мозку розрізняють також лімбічну систему — комплекс взаємо­


Рефлекторна діяльність нервової системи

пов'язаних (анатомічно і функціональ­но) структур головного мозку, таких як мор­ський коник (гіпоками), мигдалеподібне тіло, поясна звивина тощо.

До кінцевого мозку належать півкулі з корою великого мозку і розміщені в білій речовині півкуль основні (базальні) ядра. У півкулях розрізняють лобову, скроневу, тім'яну і потиличну частки, кора яких за с'фуктурио-фуикціональиими особливостя­ми поділяється па дрібніші ділянки — поля.

Центральна нервова система відповідає за сприймання організмом зовнішнього світу, пристосування його до зовнішнього середовища, забезпечує реакції па його вили­ви, координує функцію всіх органів і сис­тем. Ця регуляція здійснюється переваж­но рефлекторно.

11.2. РЕФЛЕКТОРНА ДІЯЛЬНІСТЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Головною формою нервової діяльності є рефлекси. Будь-яка функція, реакція організму відбувається через рефлекс, реф­лекторний акт.

Рефлекс (лат. геПехиз — повернений назад, відбитий) — це реакція організму на дію подразників зовнішнього чи внут­рішнього середовища, яка здійснюється через нервову систему. Для кожного реф­лексу існує своя рефлекторна дуга, яка у найпростішому випадку складається з ре­цептора, чутливого (аферентного) нейро­на, нервового центру, де розміщене тіло ру­хового (еферентного) нейрона, його аксо­на, який у складі рухового нерва підходить до ефектора, наприклад м'яза (мал. 144). Рефлекторна дуга переважної більшості рефлексів проходить через центральну нер­вову систему: у спинному мозку замика­ються відносно прості рухові та вегета­тивні рефлекси, головний мозок здійснює замикання складніших безумовних і умов­них рефлексів, контролює поведінку, забез­печує реалізацію вищої нервової і психіч­ної діяльності. Невелика частина рефлексів може замикатись поза центральною нерво­вою системою — у периферичних вузлах. Це периферичні рефлекси, які регулюють локальні реакції' внутрішніх органів.

Рефлекторне скорочення м'язів відріз­няється від прямого скорочення, зумовле­ного подразненням рухового нерва, за низ­кою ознак. По-перше, латентний (прихова­ний) період рефлекторного скорочення значно довший, ніж при прямому скороченні, по-друге, рефлекторному скороченню влас­тива рефлекторна післядія — скорочення триває і після припинення подразнення, па відміну від прямого подразнення м'яза чи його рухового нерва, і, по-третє, рефлек­торне скорочення може бути загальмова­не іншим подразненням. Ці та деякі інші особливості рефлекторного скорочення м'язів зумовлені властивостями нервових центрів, через які здійснюється рефлекс.

Переважна більшість рефлексів замика­ється багаторазово на різних рівнях ЦНС. Так, рефлекс виведення сечі замикається у


290 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

крижових сегментах спинного мозку і па рівні моста головного мозку, а у деяких ссавців, зокрема у людини, крім того, є пред­ставництво цього рефлексу в корі велико­го мозку. Так само будь-який руховий реф­лекс крім основного центру у певному сег­менті спинного мозку може замикатись і на інших рівнях спинного мозку, він також контролюється присіпковими (вестибуляр­ними) ядрами довгастого мозку, заднім моз­ком, мозочком, червоним ядром середнього мозку, підкірковими ядрами і корою півкуль великого мозку. Таким багатоступеневим контролем рефлекторної діяльності забез­печується адекватність і висока точність рефлекторних реакцій.

11.3. ЗАГАЛЬНА ФІЗІОЛОГІЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

11.3.1. НЕРВОВІ ЦЕНТРИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ

Нервовий центр — це складна сукуп­ність нейронів, необхідних для здійснення рефлекторного акту чи регуляції певної функції організму. Таке уявлення про нер­вовий центр є дещо умовним, оскільки в регуляції функцій у кожному, особливо складному рефлекторному акті беруть участь не лише нейрони центру, а й інші нейрони, іноді розміщені на різних рівнях ЦНС.

З фізіологічного погляду, нервовий центр, який регулює ту чи іншу функцію організму або здійснює конкретний рефлек­торний акт, — це складне об'єднання нейро­нів, котрі узгоджено, координовано діють у регуляторному процесі. При цьому роль різних нейронів у нервовому центрі неод­накова: участь певних груп нейронів (ядро центру) абсолютно необхідна, участь інших є необов'язковою, їх можуть замінювати інші нейрони (розсіяна частина центру).

Нервові центри мають низку властивос­тей, зумовлених структурою нейронних лан­цюгів, що утворюють ці центри, та особли­востями сииаптичпого проведення нервових імпульсів. Діяльність нервових центрів ґрун­тується па взаємодії двох процесів: зву-дження і гальмування.

11.3.1.1. Збудження

Збудження — активний фізіологіч­ний процес, яким нервові клітини відпо­відають на зовнішню дію. Збудженню притаманні такі властивості.

1. Однобічне проведення збуджен­ня — це здатність проводити збудження в одному (ортодромному) напрямку, що зу­мовлена властивістю хімічних синапсів проводити збудження від аферентного аксона до еферентного нейрона через си-напс, а в ньому завжди від пре- до постси-иантичної мембрани. Ось чому зворотне (антидромне) проведення збудження не­можливе (воно обмежується лише тілом нейрона).

2. Уповільнене проведення збу­дження в нервовому центрі зумовлене си-иаитичною затримкою, тобто часом, по­трібним для повного розвитку дії медіато­ру на ностсинаптичну мембрану проміж­них та еферентних нейронів. Для ви­никнення одного ПД потрібно 0,5 - 1 мс. Наявність численних синаптичиих затри­мок уповільнює проведення збудження в центральній частині рефлекторної дуги. Ось чому загальна тривалість полісииантично-го рефлексу може становити десятки й сотій мілісекунд.

3. Сумація збуджень. Рефлекторну реакцію викликає лише таке подразнення, яке має достатню, тобто порогову силу. Проте, як показав ще І. М. Сєченов, і до-порогові подразники за певних умов викли­кають рефлекторну реакцію. Рефлекс у таких випадках може виникнути внаслідок часової чи просторової сумації слабких допорогових подразників.

Часова сумація виникає тоді, коли доно-рогові подразнення багаторазово повторю­ються через короткі інтервали часу, так що відбувається поступове збільшення амплі-


Загальна фізіологія центральної нервової системи

туди ЗПСП в аферентному нейроні, поки вона не досягне порогового рівня, який ви­кликає появу ПД і відповідну рефлекторну реакцію (мал. 145, а).

Просторова сумація виникає тоді, коли кілька допорогових подразників діють на різні ділянки рецептивного поля якогось рефлексу. У цьому разі па мембрані тіла ефе­рентного нейрона також виникають допоро­гові ЗПСП, які електротонічно поширюють­ся, досягають аксошюго горбка, ііідсумовують-ся і при досягненій порогового рівня депо­ляризації спричишоють появу ПД й відповід­ну рефлекторну реакцію (див. мал. 145, б). Велика кількість рефлексів вищих тварин і людини в природних умовах здійснюються внаслідок часової чи просторової сумації слабких подразників (рефлекси чхаїшя, каш­лю, чухашія тощо).

4. Трансформація ритму збуджен­ня. Частота імпульсів, які нервові центри надсилають до виконавчих органів, певною мірою визначається силою і частотою под­разнення рецепторів. Однак зазвичай збу­дження, яке надходить до нервового цент­ру і виходить з нього, має іншу частоту: нервові центри здатні змінювати ритм ім­пульсів, що надходять.

Навіть у разі поодинокого подразнення аферентного нерва рефлекторне скорочеи­


292 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

пя м'язів може мати тетанічний характер. У цьому разі нервові клітини відповідають на поодиноке подразнення тривалим роз­рядом. Це явище називають мультиплі­кацією, або почастішанням ритму. Крім того, явище трансформації ритму може по­лягати у зменшенні частоти імпульсів по­рівняно з частотою подразнення, тобто ви­никає явище порідшання ритму. Так, по­одинокі нейрони ссавців відповідають па подразнювальні імпульси власним ритмом активності не вищим за 60 за 1 с.

Нервові клітини, що певний час перебу­вали у неактивному стані й тому мали від­носно невисоку лабільність, не здатні спо­чатку відповідати па часті подразнення відповідним ритмом, вони починають по­ступово залучатися до роботи. Так виникає явище "засвоєння ритму" (О. О. Ухтом-ський). Воно відбувається у ЦНС як під впливом периферичних подразнень, так і в процесі здійснення міжцептральпих зв'яз­ків. Унаслідок підвищення лабільності од­них нейронів і зниження інших відбувається перебудова їхньої діяльності і настроювання на спільний ритм.

5. Післядія збудження — це про­довження рефлекторної відповіді після прилинешія подразнення. Вона залежить від сили подразнення і функціонального етапу нервового центру. Післядія має складну природу. З одного боку, вона зумовлена тим, що шеля припинення подразнення, особ­ливо сильного і тривалого, постсинаптична мембрана нейрона ще деякий час лишаєть­ся деполяризованою, отже, здатною ге­нерувати імпульси. З другого боку, після­дія пов'язана з рухом імпульсів по замкне­них ланцюгах нейронів (реверберація імпульсів), унаслідок чого тривалий час підтримується висока збудливість нер­вового центру.

Післядія збудження нервового центру може зберігатися у вигляді слідів і після закінчення збудження. Тривалість збере­ження цих слідів різна — від кількох се­кунд до багатьох років, що має значення для процесів пам'яті.

6. Тонус нервових центрів — це стале незначне збудження нейронів нерво­вого центру, у створенні й підтриманні якого беруть участь аферентні імпульси, що над­ходять від периферичних рецепторів до ЦНС, а також різні гуморальні подразники (С02, гормони тощо). Тому з нервових центрів на периферію до певних органів і тканин постійно надходять розряди нерво­вих імпульсів. Така низькочастотна імпуль­сація зумовлює тонус тих скелетних м'язів, які підтримують положення тіла, тонус глад­ких м'язів порожнистих внутрішніх органів тощо.

7. Домінанта. Пршщип домінанти (лат. (Іотіпапз — панівний) був сформульова­ний О. О. Ухтомським як загальний прин­цип функцій нервових центрів. Він полягає у тому, що в ЦНС постійно виникають і можуть тривалий час існувати домінуючі осередки збудження, які підкоряють собі роботу інших нервових центрів. Цього вис­новку О. О. Ухтомський дійшов, аналізую­чи поведінку тварин і людей у різних жит­тєвих обставинах, а також на підставі експе­риментів па тваринах. Наведемо приклад одного з таких експериментів.

Якщо у тварини з наповненим сечовим міхуром подразнювати руховий центр ко­ри великого мозку, що викликає згиналь­ний рефлекс, то виникає не згинальний реф­лекс, а рефлекторне сечовипускання. Чому? Тому що збудливість центру сечовипускан­ня була такою високою, що він став домі­нантним (провідним), тобто його нервові клітини почали реагувати й на сторонні под­разники, збудження від яких поширювало­ся в корі великого мозку.

У природних умовах існування організ­мів домінанта може охоплювати цілі систе­ми рефлексів. Може виникати харчова, за­хисна, статева та інші домінанти. Домінант­ний осередок має підвищену збудливість, стійкість збудження і здатність до його сумації, а також певну післядію збудження.

11.3.1.2. Гальмування

Гальмування — активний нервовий процес, який призводить до зменшення чи припинення збудження в локальній ділянці нервової тканини.

Вперше гальмування в ЦНС описав І. М. Сєчепов (1862). Завдаючи хімічного


Загальна фізіологія центральної нервової системи 293

або слабкого електричного подразнення па середній мозок жаби, він спостерігав гальму­вання її згинального рефлексу, що виявля­лося у зростанні часу цього рефлексу — часу від початку подразнення рецептора до виникнення відповідної реакції. Завдяки цьому відкриттю було доведено існування у центральній нервовій системі структур і механізмів, що гальмують рефлекторну діяльність нервових центрів, розміщених нижче, і показано виняткову роль їх у ко­ординації будь-яких рефлексів.

Відомо, що гальмування — це активний нервовий процес, який викликається збу­дженням і виявляється пригніченням іншо­го збудження. На відміну від процесу збу­дження, гальмування може розвиватися тільки у вигляді локального процесу і то­му завжди пов'язане з існуванням спе­ціальних гальмівних синапсів. Гальмівни­ми нейронами у спинному мозку є вставні нейрони — клітини Репшо, в мозочку — грушоподібні нейрони (Пуркіпьє). Розріз­няють кілька видів гальмування у ЦНС.

Постсинаптичне гальмування є най­поширенішим у ЦНС. Воно полягає в тому, що медіатор, який виділяється пресипаптич-пим закінченням гальмівних нейронів, змінює властивості постсииаптичної мембрани та­ким чином, що вона не може генерувати збудження. В основі цього виду гальмуван­ня лежить гальмівний постсинаптичний потенціал (ГПСП), який є локальною гіпер-поляризацією мембрани, що виникає внаслі­док підвищення її проникності до СГ або К+. Постсинаптичне гальмування може бути прямим і зворотним.

Пряме постсинаптичне гальмування виникає у постсипаптичпому нейроні вна­слідок гіперполяризації його мембрани під час розвитку ГПСП під впливом ПД будь-якого гальмівного нейрона.

Зворотне постсинаптичне гальмування здійснюється у иейроиному ланцюзі, який складається з рухового нейрона та вставно­го гальмівного нейрона (клітини Репшо). Імпульси від збудженого рухового нейрона не тільки прямують через аксон, а й поши­рюються через його колатералі, що відгалу­жуються від нього, і активують вставшій ней­рон — клітину Репшо. Цей гальмівний ией-

роп спричинює пригнічення розрядів рухо­вого нейрона (мал. 146, а). Отже, з цих двох нейронів утворюється контур з нега­тивним зворотним зв'язком, який дає змо­гу стабілізувати частоту розрядів рухового нейрона, обмежуючи надмірну імпульсацію до ефекторпого органа.

Іноді вставні нейрони формують гальмів­ні сииапси не тільки па рухових нейронах, що акшвують своїм збудженням саме ці кліти­ни, а й на суміжних рухових нейронах, які виконують подібні функції. Таке гальмувап­


294 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

ия суміжних нейронів називають бічним (ла­теральним) (див. мал. 146, б).

Ефективність гальмівних синапсів бага­то в чому залежить від їх локалізації па поверхні нейрона: гальмівний ефект тим більший, чим ближче розміщений гальмів­ний синанс до аксониого горбка, бо саме там відбувається генерація ПД.

У нейронах кори великого мозку і тала­муса виявлено два види иостсинаптичного гальмувашія: 1) соматичне, яке виникає під час збудження гальмівних синапсів, роз­міщених на тілі і найближчих дендритах ней­рона внаслідок генерації високоамплітуд-иих ГПСП, що блокують реакції нейрона па будь-яку аферентну імпульсацію; 2) денд­ритне, яке з'являється під час збудження гальмівних аксодендритних і депдро-денд-ритних синапсів, розміщених па дистальних ділянках дендритів. ГПСП, що виникають при цьому, завдяки своїй невеликій амплі­туді і значшй відстані між місцем виникиешія і аксоииим горбком не здатні викликати значні зміни МП нейрона. Отже, дендрит­не гальмування має локальний характер і забезпечує вибіркове пригнічення аферент­ного входу до нейрона через певні части­ни дендритного дерева, відіграючи важли­ву роль в інтегративній діяльності мозку (П. М. Сєрков).

Пресинаптичне гальмування також здійснюється за допомогою спеціальних вставних нейронів, проте механізм його ін­ший і досить складний. Структурною осно­вою цього гальмування є аксоаксоппі си­иапси, утворені закінченнями аксонів галь­мівних нейронів на пресинаитичиих нер­







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 195. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия