Студопедия — Мета роботи. 1.1. Вивчення приладів і роботи числового кодового автоблокування при електричній тязі змінного струму;
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета роботи. 1.1. Вивчення приладів і роботи числового кодового автоблокування при електричній тязі змінного струму;






1.1. Вивчення приладів і роботи числового кодового автоблокування при електричній тязі змінного струму;

1.2. Аналіз роботи приладів при різних станах блок-дільниць і елементів схем (справні або пошкоджені).

2. Загальні відомості

На залізничних ділянках з інтенсивним рухом поїздів для підвищення пропускної спроможності і забезпечення безпеки руху використовуються пристрої автоблокування й автоматичної локомотивної сигналізації. При автоматичному блокуванні регулювання руху поїздів на ділянці здійснюється за допомогою постійних сигналів, показання яких змінюються автоматично в результаті впливу поїздів, що рухаються, на сигнальні пристрої.

Міжстанційні перегони при автоблокуванні поділяються на окремі блок-дільниці. Кожна блок-дільниця відгороджується прохідним світлофором і, як правило, обладнується одним рейковим колом, що є датчиком, який визначає вільність або зайнятість даної блок-дільниці. Показання прохідних світлофорів визначаються станом блок-дільниць, що обгороджуються ними, і станом блок-дільниць, розташованих попереду них в напрямку руху поїзду.

На дільницях з електричною або тепловозною тягою застосовується числове кодове автоблокування змінного струму. Характерні риси його такі: для живлення рейкових кіл використовується змінний струм промислової частоти 50 Гц при електротязі постійного струму і 25 Гц при електротязі змінного струму, за тепловозної тяги можливе використання любої частоти сигнального току; застосування тільки імпульсних рейкових кіл з колійним імпульсним реле на вхідному кінці рейкового кола; імпульсне живлення рейкових кіл здійснюється кодовими сигналами, загальними для автоблокування і локомотивної сигналізації; ув'язування сигнальних показань суміжних побіжних світлофорів здійснюється за допомогою кодових сигналів; установлювання в рейкових колах дросель-трансформаторів; використання лінзових постійно палаючих світлофорів.

Числове кодове автоблокування є бездротовим, оскільки для зв'язку між прохідними світлофорами в ній використовуються кодові рейкові кола і не потрібні спеціальні канали зв'язку. Інформація про стан наступних блок-ділянок передається відповідними кодовими сигналами рейкового кола (код З, Ж або КЖ) і сприймається селективним приймачем. Структурна схема числового кодового автоблокування приведена на рис. 1. Прийнятий селективним приймачем Пр., що складається з фільтру Ф і імпульсного колійного реле ИП, числовий код розшифровується дешифратором ДА і фіксується блоком пам'яті БП (сигнальні реле Ж і З).

Відповідно до інформації, що поступила, на світлофорі включається один з трьох сигнальних вогнів: червоний, жовтий або зелений. Алгоритм роботи дешифратора може бути представлений у вигляді наступної таблиці.

№ п/п Вхідна інформація Стан реле Показання світлофора
ИП Ж З
  Кодовий сигнал не поступає       Червоний вогонь
  Поступає кодовий сигнал КЖ       Жовтий вогонь
  Поступає кодовий сигнал Ж або З       Зелений вогонь

 

 

Рис.1. Структурна схема числового кодового автоблокування

 

Принципова спрощена схема числового кодового автоблокування змінного струму частотою 25 Гц для трьох сигнальних точок 3, 5 і 7 для руху поїздів по непарній колії наведена на рис.2.

Дільниця електрифікована по системі змінного струму. Стан реле та іншихелементів схеми показано з урахуванням перебування поїзду на блок-ділянці .

На схемі позначені: ПХ та ОХ – прямий і обернений дроти живлення змінним струмом напругою 220 В; СХ 12 – прямий дріт живлення змінного струму напругою 12 В для живлення ламп світлофорів; СХ 20 – прямий дріт живлення змінного струму напругою 20 В для живлення ламп червоного вогню світлофорів; МСХ – зворотній дріт живлення змінного струму для живлення ламп світлофорів; П і М – прямий і зворотній дроти постійного струму для живлення пристроїв напругою 12 В.

У релейній шафі кожної сигнальної точки встановлена передавальна і приймальна апаратура.


Рис.2

 


До передавальної апаратури належать:

1. Кодовий колійний трансмітер (5КПТ, 7КПТ, 9КПТ тощо), що управляє роботою трансмітерного реле (, , тощо) і служить для утворення кодових комбінацій. Кожна кодова комбінація відповідає одному визначеному

сигналу прохідного світлофору і складається з одного, двох або трьох імпульсів змінного струму. Імпульси відокремлюються один від одного малими і великими інтервалами (рис. 3, а), великі інтервали відокремлюють одну кодову комбінацію від іншої. Код зеленого вогню 3 складається з трьох імпульсів струму, що повторюються через цикл; код жовтого вогню Ж складається з двох імпульсів. Прийом коду 3 або Ж призводить до загоряння зеленого вогню на колійному світлофорі; код червоно-жовтого вогню КЖ складається з одного імпульсу, прийом якого пристроями колійного блокування викликає загоряння жовтого вогню на колійному світлофорі.

Трансмітер (рис. 3, 6) складається з електродвигуна 1, редуктора 2 і трьох кулачкових шайб 3, на яких розташовані виступи. Конфігурація шайб кодів 3, Ж або КЖ показана на рис. 3, в, г, д. При обертанні шайб виступи тиснуть на контактну групу, створюючи електричний ланцюг збудження трансмітерного реле Т; контакти реле Т в цьому випадку замикають ланцюг посилки імпульсу змінного струму в рейкове коло. Коли контактна група розташована не над виступом шайби, трансмітерное реле знеструмлене і виникає малий або великий інтервал. За один оберт валу трансмітера утворюється одне надсилання коду 3, одне надсилання коду Ж або два надсилання коду КЖ.

Рис. 3

 

2. Схема вибору коду, що складається з контактів сигнальних реле 3 і Ж, а також вогневого реле О. Якщо на даній сигнальній точці горить червоний вогонь, то реле 3 і Ж знеструмлені, трансмітерне реле підключене через шайбу КЖ трансмітера, при цьому в рейкову лінію посилається код червоно-жовтого вогню. Якщо при цьому перегорить нитка лампи червоного вогню (вогневе реле О знеструмлене), то трансмітерне реле Т не буде спрацьовувати при замиканні шайби КЖ трансмітера й у рейкову лінію код посилатися не буде, на світлофорі, що обгороджує блок-дільницю, загориться червоний вогонь. Якщо на даній точці горить жовтий вогонь (під струмом тільки реле Ж), то трансмітерне реле спрацьовує два рази в циклі (підключено через шайбу Ж трансмітера) і в рейкову лінію посилається код Ж. Якщо на даній точці горить зелений вогонь (під струмом обидва реле Ж и З), то трансмітерне реле спрацьовує три рази в циклі (підключено через шайбу З трансмітера), і в рейкову лінію надсилається код З.

3. Живлячий трансформатор (, , тощо), вторинна обмотка якого підключена до додаткової обмотки дросель-трансформатора.

4. Перетворювач частоти (5ПЧ, 7ПЧ, 9ПЧ тощо), що перетворює струм частотою 50 Гц у струм частотою 25 Гц; вихід його з'єднаний через обмежувач R0 і контакт трансмітерного реле Т з первинною обмоткою живильного трансформатору.

До приймальної апаратури належать:

1. Релейний трансформатор (, , тощо), який служить для узгодження приймальних пристроїв з рейковою лінією.

2. Захисний фільтр (, , тощо), що має незначний опір сигнальному струму і перешкоджаючий проходженню тягового струму і його гармонік.

3. Імпульсне колійне реле (, , тощо), що спрацьовує при надходженні імпульсів змінного струму з живлячого кінця даного рейкового кола.

4. Дешифратор (3ДЯ, 5ДЯ, 7ДЯ тощо), що призначений для розшифровування прийнятого числового коду, який управляється контактом імпульсного колійного реле. На виході дешифратора підключені два сигнальних реле: зеленого вогню (33, 53, 73 тощо) і жовтого вогню (, , тощо). При прийомі коду жовтого вогню будуть збуджені обидва сигнальних реле, при прийомі коду зеленого вогню дешифрування прийнятих імпульсів відбувається так само, як і при прийомі коду жовтого вогню. При прийомі коду червоно-жовтого вогню (КЖ) збуджується одне реле Ж. Якщо імпульсне колійне реле не працює в імпульсному режимі, то обидва сигнальних реле знеструмлені.

5. Схема керування вогнями світлофору, що утвориться контактами сигнальних реле Ж і 3. Якщо реле Ж збуджене, а реле 3 знеструмлене (приймається код КЖ), то на світлофорі горить лампа жовтого вогню. Якщо обидва сигнальних реле З і Ж знаходяться без струму, то на світлофорі горить лампа червоного вогню.

6. Вогневе реле червоного вогню (30, 50, 70 тощо), що знаходиться під струмом, якщо нитка розжарювання лампи червоного вогню ціла. Воно має дві обмотки, що дозволяє контролювати цілісність нитки лампи, коли вона повинна горіти повним розжаренням і коли вона не повинна горіти. Якщо реле жовтого вогню Ж збуджене (на світлофорі горить лампа жовтого чи зеленого вогню), то послідовно з ниткою лампи червоного вогню включена верхня високоомна (180 0м) обмотка вогневого реле, нитка лампи не розжарює, вогневе реле під струмом. Якщо реле Ж знеструмлене, то послідовно з ниткою лампи червоного вогню включається нижня обмотка вогневого реле (0,45 0м), лампа горить повним розжаренням, вогневе реле збуджене.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1790. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия