Студопедия — Типи і види винагород. Сутність і види стимулювання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типи і види винагород. Сутність і види стимулювання






Стимулювання праці це, насамперед, зовнішнє спонукання, елемент трудової ситуації, що впливає на поведінку людини у сфе­рі праці, матеріальна оболонка мотивації персоналу. Одночасно воно несе в собі і нематеріальне навантаження, що надає співробіт­нику можливості реалізувати себе як особистість і як працівника одночасно. Стимулювання виконує економічну, моральну й соці­альну функції.

1) Економічна функція виражається в тому, що стимулювання праці сприяє підвищенню ефективності виробництва, а це веде до підвищення продуктивності праці і якості продукції.

2) Моральна функція визначається тим, що стимули до праці фор­мують активну життєву позицію, високоморальний клімат у суспіль­стві. При цьому важливо забезпечити правильну та обґрунтовану си­стему стимулів з урахуванням традиції та історичного досвіду.

3) Соціальна функція забезпечується формуванням соціальної структури суспільства через різний рівень доходів, що значною мі­рою залежить від впливу стимулів на різних людей. Крім того, фор­мування потреб (а в підсумку і розвиток особистості) визначається формуванням і стимулюванням праці в суспільстві.

Стимул часто характеризується як вплив на працівника ззовні (збоку) з метою спонукання його до ефективної діяльності. У стиму­лі закладений певний дуалізм, який полягає в тому, що, з одного бо­ку (з позицій адміністрації підприємства), він є інструментом досяг­нення мети (підвищення продуктивності праці співробітників, якості виконуваної ними роботи та ін.), а з іншого (з позицій працівника), — стимул є можливістю одержання додаткових благ (позитивний сти­мул) чи їхньої втрати (негативний). У зв'язку з цим можна виділити позитивне стимулювання (можливість володіння чим-небудь, досяг­нення чого-небудь) і негативне (можливість втрати будь-якого пред­мета потреби).

Коли стимули проходять через психіку і свідомість людей і по­чинають рухати ними, вони стають внутрішніми спонукальними причинами або мотивами поведінки працівника. Мотиви — це усві­домлені стимули. Стимул і мотив не завжди узгоджуються між со­бою, але між ними немає «китайської стіни». Це дві сторони, дві си­стеми впливу на працівника, спонукання його до визначених дій. Тому стимулюючий вплив на персонал спрямований переважно на активізацію функціонування працівників підприємства, а мотивую­чий — на активізацію професійно-особистісного розвитку працівни­ків. На практиці необхідне поєднання механізмів сполучення моти­вів і стимулів праці. Але важливо розрізняти стимуляційні й мотива­ційні механізми поведінки працівників та адміністрації підприємств, усвідомлювати важливість їхньої взаємодії і взаємозбагачення.

Стимули можуть бути матеріальними і нематеріальними. До пер­шої групи відносяться грошові (заробітна плата, премії та ін.) і не-грошові (путівки, безкоштовне лікування, транспортні витрати та ін.) стимули. До другої групи можна віднести соціальні (престиж­ність праці, можливість професійного і службового зростання), моральні (повага з боку оточуючих, нагороди) і творчі (можливість самовдосконалення і самореалізація) стимули.

Існують визначені вимоги до організації стимулювання праці. Це комплексність, диференційованість, гнучкість та оперативність.

1) Комплексність передбачає єдність моральних і матеріальних, колективних та індивідуальних стимулів, значення яких залежить від системи підходів до управління персоналом, досвіду і традицій підприємства.

2) Диференційованіст ь означає індивідуальний підхід до стиму­лювання різних прошарків і груп працівників. Відомо, що підходи до забезпечених і малозабезпечених працівників мають істотно від­різнятися. Різними повинні бути також підходи до стимулювання кваліфікованих і молодих працівників.

3) Гнучкість та оперативність виявляються в постійному пере­гляді стимулів залежно від змін, які відбуваються в суспільстві й колективі.

Стимулювання базується на певних принципах.

1) Доступність. Кожен стимул має бути доступним для всіх пра­цівників, а умови стимулювання — зрозумілими й демократичними.

2) Відчутність. Існує деякий поріг дієвості стимулу, який істотно різниться в різних колективах. Це необхідно враховувати при визна­ченні нижнього порога стимулу.

3) Поступовість. Матеріальні стимули піддаються постійній ко­рекції вбік підвищення, що необхідно враховувати, але різко зави­щена винагорода, не підтверджена згодом, негативно позначиться на мотивації працівника у зв'язку з формуванням очікування підвище­ної винагороди і виникненням нового нижнього порога стимулу, який влаштовував би працівника.

Мінімізація розриву між результатом праці і його оплатою до­сягається при переході на щотижневу оплату праці. Дотримання цього принципу дає можливість знизити рівень винагороди, оскіль­ки діє принцип «Краще менше, але відразу». Частіше надання винагороди, її чіткий зв'язок із результатом праці — це могутній мотиватор.

Поєднання моральних і матеріальних стимулів є сильним за своїм впливом. Усе залежить від місця, часу і суб'єкта впливу цих факторів. Тому необхідно розумно поєднувати ці види стимулів з урахуванням їх цілеспрямованої дії на кожного працівника.

В економічно розвинених країнах переважає перехід від антистимулів (страх перед втратою роботи, голодом, штрафи) до стимулів. Це залежить від традицій, які склалися в суспільстві, колективі, поглядів, звичаїв.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1794. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия