Студопедия — Характеристика інформаційної бази про активи та зобов’язання підприємства за його балансом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика інформаційної бази про активи та зобов’язання підприємства за його балансом






АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

3.1.?????


.

 

Аналіз фінансових звітів має дати відповіді на основні запитання:

1) чи має підприємство прибуток за результатами своєї фінансово-господарської діяльності за рік?

2) чи спроможне підприємство виконати свої зобов’язання і чи не приведе таке виконання зобов’язань до ліквідації фірми у зв’язку з нестачею фінансових ресурсів?

 

 


Широке використання у фінансовому аналізі знайшли групування інформації, тобто поділ загальної сукупності показників, що їх вивчають, на однорідні групи за відповідними ознаками.

       
   
 
 

 


Активи і зобов’язання не підлягають згортанню за винятком випадків, передбачених окремими стандартами.

Групи економічно однорідних активів та їх джерел, об’єднаних під однією назвою і виражених однією загальною сумою, показують відповідно в активі або пасиві балансу на одному рядку. Їх називають статтями балансу.

Наприклад, стаття активу балансу “Товари” показує наявність товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу, а стаття пасиву балансу “Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці” – заборгованість працівникам підприємства. Однорідні за економічним змістом статті об’єднуються в розділи активу і пасиву балансу.

 

У чинній формі балансу всі статті згруповано за їх економічним змістом у трьох розділах активу та п’яти розділах пасиву, які мають відповідну назву. Загальні підсумки активу і пасиву балансу мають дорівнювати один одному. Це зумовлено тим, що в обох його частинах показано те саме майно але згруповане воно за різними ознаками: в активі – за складом і розміщенням, у пасиві – за джерелами його утворення і цільовим призначенням. Якщо актив балансу позначити через А, пасив – через П, статті активу – через а1, а2, а3,..., аn, статті пасиву – через n1, n2, n3,..., nn, можна побудувати математичні моделі рівності балансу.

В активі балансу показують наявність та розміщення майна. Тому підсумок активу балансу дорівнює сумі необоротних (Мн) і оборотних активів (Мо) та витрат майбутніх періодів (Мм) підприємства. Ця рівність матиме такий вигляд:

У зв’язку з тим, що групи майна однорідного за економічним змістом показуються в активі балансу окремими статтями, ця рівність матиме такий вигляд:

Отже,

=

В пасиві балансу показують те ж майно, що й в активі, але за джерелами його утворення і цільовим призначенням. Тому підсумок пасиву дорівнює сумі власного капіталу (зобов’язань перед власниками) (Зв) та залучених джерел – забезпечень наступних витрат і платежів (Зз), довгострокових зобов’язань (Зд), поточних зобов’язань (Зп) і доходів майбутніх періодів (Зм).

а якщо врахувати, що однорідні джерела показуються в пасиві балансу окремими статтями, то

=

Рівність активу і пасиву балансу можна показати в таких математичних моделях:

А = М; П = З; М = З; А = П;

=

У звітних балансах показники активу і пасиву наводяться на початок року і кінець звітного періоду. Це дає змогу виявити зміни, що відбулися за звітний період у складі активів і джерелах їх утворення.

 

 


Основна особливість балансу – рівність величини коштів, що є в активі й пасиві

 

 


У звітних балансах показники активу і пасиву наводяться на початок року і кінець звітного періоду. Це дає змогу виявити зміни, що відбулися за звітний період у складі активів і джерел їх утворення. Активи балансу можна класифікувати:

 

Пасив балансу показує джерела фінансування підприємства, котре може здійснюватися як за рахунок коштів власників, так і за рахунок короткотермінових та довготермінових зобов’язань кредиторам.

Цей розподіл також надає інформацію про залучені і власні кошти підприємства, що дає змогу визначити ступінь самостійності підприємства або співвідношення власності в його межах. Класифікація пасивів:

Характеристика інформаційної бази про активи та зобов’язання підприємства за його балансом

Назва статті Зміст статті
АКТИВИ
І. Необоротні активи
Нематеріальні активи (010, 011, 012) Вартість об'єктів, які віднесені до складу нематеріальних активів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті наводяться окремо первісна та залишкова вартість нематеріальних активів, а також нарахована у встановленому порядку сума зносу. Залишкова вартість визначається як різниця між первісною вартістю і сумою зносу (12, 13)
Незавершене будівництво (020) Вартість незавершеного будівництва (включаючи устаткування для монтажу), то здійснюється для власних потреб підприємства а також авансові платежі для фінансування такого будівництва (15)
Основні засоби (030, 031, 032) Вартість власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті також наводиться вартість інших необоротних матеріальних активів. У цій статті наводяться окремо первісна (переоцінена) вартість, сума зносу основних засобів та їх залишкова вартість. До підсумку балансу включається залишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю основних засобів і сумою їх зносу на дату балансу (10, 11, 13)
Довгострокові фінансові інвестиції (040, 045) Фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. У цій статті виділяються фінансові інвестиції, які згідно з відповідними положеннями обліковуються методом участі в капіталі (14)
Довгострокова дебіторська заборгованість (050) Заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу (16)
Відстрочені податкові активи (060) Сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки (17)
Інші необоротні активи (070) Суми необоротних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу „Необоротні активи" (18, 19)
ІІ. Оборотні активи
Виробничі запаси (100) Вартість запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, запасних частин, тари, будівельних та інших матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу (20, 22, 25)
Тварини на вирощуванні та відгодівлі (110) Вартість: дорослих тварин на відгодівлі і в нагулі, птиці, звірів, кроликів, дорослих тварин, вибракуваних із основного стада для реалізації, та молодняку тварин (21)
Незавершене виробництво (120) Витрати на незавершене виробництво і незавершені роботи (послуги) (23), валова заборгованість замовника (ПСБО 8)
Готова продукція (130) Запаси виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками і відповідають технічним умовам і стандартам. Продукція, яка не відповідає наведеним вимогам (крім браку), та роботи, які не прийняті замовником, показуються у складі незавершеного виробництва (25, 26, 27)
Товари (140) Вартість товарів, які придбані підприємствами для наступного продажу (28)
Векселі одержані (150) Заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями (34)
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги (160, 161, 162) Заборгованість покупців або замовників за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги (крім заборгованості, яка забезпечена векселем). У підсумок балансу включається чиста реалізаційна вартість, яка визначається шляхом вирахування з дебіторської заборгованості резерву сумнівних боргів (36, 38)
Дебіторська заборгованість за розрахунками бюджетом (170) Дебіторська заборгованість фінансових і податкових органів, а також переплата за податками, зборами та іншими платежами до бюджету (64)
Дебіторська заборгованість за виданими авансами (180) Сума авансів, наданих іншим підприємствам у рахунок наступних платежів (37)  
Дебіторська заборгованість з нарахованих доходів (190) Сума нарахованих дивідендів, процентів, роялті тощо, що підлягають надходженню (37)
Дебіторська заборгованість із внутрішніх розрахунків (200) Заборгованість пов'язаних сторін та дебіторська заборгованість із внутрішньовідомчих розрахунків (68)  
Інша поточна дебіторська заборгованість (210) Заборгованість дебіторів, яка не може бути включена до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у складі оборотних активів (37, 64, 65)
Поточні фінансові інвестиції (220) Фінансові інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів) (35)
Грошові кошти та їх еквіваленти (230, 240) Кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів. У цій статті окремо наводяться кошти в національній та іноземній валютах. Кошти, які не можна використати для операцій протягом одного року, починаючи з дані балансу або протягом операційного циклу внаслідок обмежень, слід виключати зі складу оборотних активів та відображати як необоротні активи (30, 31, 33, 35)
Інші оборотні активи (250) Суми оборотних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу „ Оборотні активи" (64)
Витрати майбутніх періодів (270) Витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних періодів (39)
ПАСИВИ
І. Власний капітал
Статутний капітал (300) Зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства (40)
Пайовий капітал (310) Сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами (41)
Додатковий вкладений капітал (320) Акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість (42)
Інший додатковий капітал (330) Сума дооцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих, підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу (42)
Резервний капітал (340) Сума резервів, створених, відповідно до чинного законодавства або установчих документів, за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства (43)
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (350) Відображається або сума прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу (44)
Неоплачений капітал (360) Сума заборгованості власників за внесками до статутного капіталу. Ця сума наводиться в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу (46)
Вилучений капітал (370) Господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників. Сума вилученого капіталу наводиться в дужках і підлягає вирахуванню при визначенні підсумку власного капіталу (45)
ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів
Забезпечення виплат персоналу (400) Забезпечення виплат відпусток та додаткових пенсій (47)
Інші забезпечення (410) Забезпечення гарантійних зобов’язань на проведення ремонтів (47)
Страхові резерви (415) Страхові резерви (49)
Частка перестраховиків у страхових резервах (416) Частка пере страховиків у страхових резервах (49)
Цільове фінансування (420) Залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень з бюджету та інших джерел (48)
ІІІ. Довгострокові зобов’язання
Довгострокові кредити банків (440) Сума заборгованості підприємства банкам за отриманими від них позиками, яка не є поточним зобов'язанням (50)
Інші довгострокові фінансові зобов'язання (450) Сума довгострокової заборгованості підприємства щодо зобов'язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки (50,51,52)
Відстрочені податкові зобов'язання (460) Сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах «наслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки (54)
Інші довгострокові зобов'язання (470) Сума довгострокових зобов'язань, які не можуть бути включені до інших статей розділу "Довгострокові зобов'язання " (53, 55)
IV. Поточні зобов’язання
Короткострокові кредити банків (500) Сума поточних зобов'язань підприємства перед банками за отриманими від них позиками (60)
Поточна заборго­ваність за довго­строковими зобов'язаннями (510) Сума довгострокових зобов'язань, яка підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу (61)
Векселі видані (520) Сума заборгованості, на яку підприємство видало векселі на забезпечення поставок (робіт, послуг) постачальників, підрядників та інших кредиторів (62)
Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги (530) Сума заборгованості постачальникам і підрядникам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги (крім заборгованості, забезпеченої векселями) (63)
Поточні зобов'язання за одержаними авансами (540) Сума авансів, одержаних від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт (послуг) (68)
Поточні зобов'язання із розрахунків з бюдже­том (550) Заборгованість підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства (64)
Поточні зобов'язання з позабюджетним платежів (560) Заборгованість за внесками до позабюджетних фондів, передбачених чинним законодавством (64)
Поточні зобов'язання зі страхування (570) Сума заборгованості за відрахуваннями до Пенсійного фонду, на соціальне страхування, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування його працівників (65)
Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці (580) Заборгованість підприємства з оплати праці, включаючи депоновану заробітну плату (66)
Поточні зобов'язання за розрахунками з учасниками (590) Заборгованість підприємства його учасникам (засновникам), пов'язана з розподілом прибутку (дивіденди тощо) і формуванням статутного капіталу (67)
Поточні зобов'язання із внутрішніх розрахунків (600) Заборгованість підприємства пов'язаним сторонам та кредиторська заборгованість з внутрішньовідомчих розрахунків (68)
Інші поточні зобов'язання (610) Суми зобов'язань, які не можуть бути включеними до інших статей, наведених у розділі „Поточні зобов'язання" (68,37)
V. Доходи майбутніх періодів
Доходи майбутніх періодів (630) Доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів (69)
   
   
     







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 721. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия