Студопедия — ПЕРЕДМОВА. Навчальна дисципліна «Проектування системи управління персоналом» є вибірковою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕДМОВА. Навчальна дисципліна «Проектування системи управління персоналом» є вибірковою






ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

Навчально-методичний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

 

Дніпропетровськ – 2015


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

 

 

Навчальна дисципліна «Проектування системи управління персоналом» є вибірковою. Вона заснована, з одного боку – на систематизації вже набутих студентом знань щодо особливостей організації праці та принципів побудови ефективного організаційно-економічного механізму управління персоналом, а з іншого боку – на необхідності набуття нових знань в сфері HR-інжинірингу.

Для сучасного фахівця з управління персоналом знання проблем та напрямків їх вирішення в сфері ефективної організації роботи персоналу є неодмінною умовою успішної професійної діяльності.

Предметом навчальноїдисциплін «Проектування системи управління персоналом» є система управління персоналом підприємства (організації, установи) та її складові.

Метою дисципліни є формування у студентів системи знань з теорії, методології і практики проектування систем управління персоналом сучасного підприємства (організації, установи).

Основне завдання курсу полягає в тому, щоб сформовані студентами знання, уміння і навички були достатніми для кваліфікованого вирішення питань з проектування та вдосконалення систем управління персоналом.

В ході вивчення дисципліни вирішуються такі завдання:

- вивчення основних підходів, принципів і методів організаційного проектування системи управління персоналом сучасного підприємства (організації, установи);

- набуття практичних навичок розробки і реалізації організаційних проектів в системі управління персоналом підприємства (організації, установи), їх технічного та інформаційного супроводження.

Місце дисципліни в навчальному плані підготовки магістрів. Теоретичною і методологічною базою вивчення дисципліни є: економіка праці та соціально-трудові відносини; економіка підприємства; менеджмент; управління персоналом; планування діяльності підприємств; інформатика; проектний аналіз; організація праці.

Оволодіння основними теоретичними положеннями, практичними навичками і методичними принципами та прийомами в сфері проектування ефективних систем управління персоналом дозволить студентам самостійно розробляти організаційні структури управління, проектувати робочі місця, оптимізувати систему управління персоналом і змінювати реорганізацію (реструктуризацію) підприємства (організації) в разі потреби.

Посібник розроблено згідно з програмою навчальної дисципліни, відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістрів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальністю 8.03050501 «Управління персоналом та економіка праці».


1. Програма навчальної дисципліни

«проектування системи управління персоналом»

 

Програма вивчення варіативної навчальної дисципліни «Проектування системи управління персоналом» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра у галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» спеціальності 8.03050501 «Управління персоналом та економіка праці».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є система управління персоналом підприємства (організації, установи) та її складові.

Міждисциплінарні зв'язки: вивчення дисципліни ґрунтується на знаннях з економіки праці та соціально-трудових відносин; економіки підприємства; менеджменту; управління персоналом; планування діяльності підприємств; інформатики; проектного аналізу; організації праці.

 

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

 

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади проектування системи управління персоналом

Змістовий модуль 2. Особливості планування і реалізації проектів в системі управління персоналом

Змістовий модуль 3. Організація впровадження нових бізнес-моделей у практику управління персоналом

 

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Проектування системи управління персоналом» є формування системи знань з теорії, методології і практики проектування систем управління персоналом сучасного підприємства (організації, установи).

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом» є вивчення основних підходів, принципів і методів організаційного проектування системи управління персоналом сучасного підприємства (організації, установи); набуття практичних навичок розробки і реалізації організаційних проектів в системі управління персоналом підприємства (організації, установи), їх технічного та інформаційного супроводження.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет), ефективно організовувати свій робочій час.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати знання щодо сучасних принципів і підходів проектування як ефективного інструменту розвитку у майбутніх фахівців навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.

Системними: здатність застосовувати знання, новітній досвід та дослідницькі здібності з теорії і практики сучасних принципів проектування систем управління персоналом в процесі рішення комплексних проблем управління організаціями в конкурентному середовищі.

Спеціальними: уміння визначати та обирати основні методологічні засоби для проектування системи управління персоналом; здатність забезпечувати високу ефективність діяльності підприємства (організації) через застосування різних методів проектування системи управління персоналом; здатність оцінювати, коригувати та модифікувати чинну організаційну структуру управління підприємством (організацією), здійснювати реорганізаційні (реструктуризаційні) проекти; здатність аналізувати сучасні HR-технології в забезпеченні високої ефективності управління персоналом підприємства (організації); здатність розробляти дієздатні проекти щодо удосконалення чинної чи розробки нової ефективної системи управління персоналом та її підсистем; здатність супроводжувати документообіг в сфері праці та управління персоналом за допомогою процесного підходу до побудови системи управління персоналом; уміння використовувати інструменти і методи попереднього, поточного та заключного контролю за діяльністю персоналу та організації для своєчасного проектування змін та управління ними; демонструвати уміння застосовувати сучасне програмне забезпечення щодо питань проектування ефективних систем управління персоналом підприємства (організації).

 

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

 

МОДУЛЬ І.

 

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади проектування системи управління персоналом

 

ТЕМА 1. ЗМІСТ, СКЛАД, СТРУКТУРА, ПРЕДМЕТ, ОБ’ЄКТ, ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

 

Зміст, склад і структурно-логічна схема вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом».

Предмет, об’єкт, завдання і система компетенцій щодо вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом».

Зв'язок дисципліни «Проектування системи управління персоналом» з іншими навчальними курсами та її місце в системі менеджменту персоналу підприємства (організації).

 

ТЕМА 2. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

Поняття «організаційний проект», його зміст, учасники, ресурси, умови і обмеження. Принципи побудови організаційних проектів.

Стадії та етапи організаційного проектування. Мета і завдання окремих стадій «організаційного проекту». Цільовий та системний підходи до дослідження систем (підсистем) управління персоналом та їх подальшого організаційного розвитку. Механічний і органічний підходи до проектування систем (підсистем) управління персоналом: переваги кожного з них та умови застосування.

Поняття, сутність і зміст організаційного проектування системи управління персоналом. Стадії організаційного проектування системи управління персоналом, їх характеристика. Принципи організаційного проектування системи управління персоналом, їх характеристика.

Формування механізму управління підприємством (організацією) з урахуванням специфіки елементів організаційної структури та її зовнішнього середовища. Послідовність дій при створенні організаційного проекту новоствореного підприємства (організації). Особливості проектів реорганізації і реструктуризації підприємств (організацій).

Роль організаційного проектування в створенні і реформуванні організації. Типова структура організаційного проекту. Основні етапи і змістовні модулі проектування організаційної структури управління підприємством (організацією).

 

ТЕМА 3. МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

Основні підходи до проектування організаційної системи управління персоналом. Методики проектування та їх особливості. Проблема співвідношення методології і методів в ПСУП. Класифікація методів дослідження, використовуваних в ПСУП. Загальнонаукові і спеціальні методи. Обґрунтування вибору методів і форм обстеження систем управління персоналом. Методи збору вихідної інформації про персонал підприємства (організації). Уточнення об'єктів, джерел інформації. Розробка документації для збору даних. Документування.

Основні методи дослідження систем управління персоналом підприємства (організації): описовий, математичний, аналітичний. Методи спостереження: хронометраж, фотографія і самофотографія робочого дня, метод моментних спостережень. Методи опитування: анкетування, інтерв'ювання. Технічні, економічні, статистичні методи. Використання середніх величин в організаційному проектуванні. Сітьові методи проектування (PERT-діаграми).

Роль методів в аналізі стану, структури і властивостей системи управління персоналом підприємства (організації). Аналіз якісних і кількісних характеристик системи. Виявлення основних зв'язків і залежностей, що впливають на систему управління персоналом та її елементи. Місце методів у представленні результатів дослідження систем і підсистем управління персоналом підприємства (організації): матричний, логічний, евристичні методи проектування.

Методи побудови системи управління персоналом: метод організаційного конструювання. Методи моделювання організаційних процесів: графічний, табличний. Класифікація моделей, застосовуваних в ПСУП. Методи організаційного проектування: вербальна побудова, графічна інтерпретація, аналітичний, оптимізаційний методи. Дисперсійний аналіз.

Застосування кореляційних моделей в ПСУП. Методи обліку імовірнісних факторів у проектуванні роботи персоналу підприємства (організації). Використання експериментального методу в ПСУП. Методи проектування на етапі формалізації управлінських проектних рішень.

Методи типового проектування.

Методи дослідження техніко-економічної ефективності організаційних систем, управлінських відносин, інформаційної та документаційної потреби систем управління персоналом.

 

Змістовий модуль 2. Особливості планування і реалізації проектів в системі управління персоналом

 

ТЕМА 4. АНАЛІЗ І ПЛАНУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

Формування проектної структури управління персоналом підприємства (організації). Організація роботи з управління проектами. Керівник проекту. Керівники функціональних підрозділів та їх роль в проекті.

Мета і завдання планування проектних робіт. Розробка сітьової моделі виконання організаційного проекту в системі управління персоналом. Розрахунок і оптимізація параметрів сітьової моделі. Розробка та затвердження стратегії проекту. Діалектика бізнес-середовища як основна передумова організаційних змін. Об'єкти і предмети організаційного розвитку. Розробка технічного і робочого проекту. Вибір і обґрунтування методики обстеження. Уточнення цілей та обсягу робіт. Вимоги замовника проекту та підтвердження замовлення на проект. Проектні ризики. Стандарти і нормативна база проектних робіт в управління персоналом підприємства (організації).

Створення концепції проекту змін. Моделювання та оцінка стану організації в зовнішньому і внутрішньому середовищі. Моделі цілісних рішень проблем управління персоналом та реалізації змін. Складання технічного завдання на проектування.

Проектування і організація впровадження нової системи управління персоналом. Раціоналізація як інструмент здійснення цілей і завдань організації.

 

ТЕМА 5. Проектування системи управління персоналом новоствореного суб'єкта господарювання (підприємства, організації, установи)

 

Комплексне і локальне проектування організаційних структур та їх специфіка. Особливості аналізу функціонування державних, виробничих і приватних організацій у процесі проектування. Передпроектне дослідження. Збір вихідних даних для проектування. Вивчення та оцінка бази організаційних змін. Розробка стратегії і мети змін. Вибір підходу управління змінами. Альтернативні походи. Директивна стратегія. Експертна стратегія. Стратегія переговорів. Освітня стратегія. Стратегія участі. Вибір технології та стратегії управління. Діагностика системи управління персоналом підприємства (організації). Аналіз і обґрунтування типових проблем при створенні дієвої системи управління персоналом. Обстеження функцій, цілей, структури організації, документів, документопотоків, організації і технологій роботи з документами, зберігання документів і рівня автоматизації та організації управлінської діяльності.

 

тема 6. Розробка та реалізація проектів в системі управління персоналом

Розробка проекту. Порядок проведення проектування систем управління персоналом підприємства (організації) та її регламентація. Функціональний і системно-цільовий підходи. Основні науково-дослідні принципи організації та проведення оргпроектних робіт. Обґрунтування і розробка концепції структури та функціональної діяльності персоналу підприємства (організації). Одностадійне і багатостадійне проектування, їх особливості. Індивідуальний і типовий проекти. Розробка техніко-економічного обґрунтування проекту: визначення основних параметрів функціонування організаційної системи, витрат на її функціонування. Завдання основних етапів дослідних і проектних робіт. Розробка і планування змісту функцій реалізації управління персоналом, їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Визначення трудомісткості реалізації функцій управління. Сутність загальної і конкретної функцій управління персоналом.

Методи контролю і оцінки ефективності реалізації робіт на кожній із стадій проектування системи управління персоналом.

Впровадження організаційного проекту управління персоналом. Етапи введення організаційного проекту в експлуатацію. Вимоги до документів на впровадження проекту та практика їх використання. Контроль за ходом і результатом змін. Встановлення і підтримка довіри до реформування системи управління персоналом підприємства (організації). Мотивація персоналу на зміни.

Змістовий модуль 3. Організація впровадження нових бізнес-моделей у практику управління персоналом

ТЕМА 7. HR-ІНЖИНІРИНГ ЯК ТЕХНОЛОГІЯ СИСТЕМНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ

 

Системно організований процес відтворення й ефективного використання персоналу самоврядної організації. Аналіз практичних проблем управління персоналом сучасних підприємств (організацій).

Сучасний підхід до змісту «управління людськими ресурсами»: персонал як інвестиції і як витрати.

HR-інжиніринг в контексті інтегрованих технологій управління підприємством. Системна модель базових логік бізнесу, процесів управління персоналом і процесів організаційного розвитку.

Аналіз організаційно-психологічних чинників діяльності персоналу. Ітераційне моделювання бачення управління людськими ресурсами. Сценарії розробки стратегії управління людськими ресурсами. Побудова програмно-цільових матриць.

HR-функції та їх характеристика: кадрове адміністрування, рекрутинг, мотивація, ассессмент, дистанційне навчання.

 

ТЕМА 8. ТЕХНОЛОГІЇ РОЗРОБКИ ОПЕРАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ: ПРОЦЕСНИЙ І СТРУКТУРНИЙ ПІДХОДИ

 

Моделювання ефективної системи управління персоналом: зміст, підходи, методи, критерії оцінки. Вимоги до змісту і композиції функцій управління людськими ресурсами, до розподілу зон функціональної відповідальності між усіма категоріями менеджерів. Проектування робочих місць.

Вивчення вимог робочого місця до виконавця. Аналіз робочого місця. Методики аналізу робочого місця. Стадії аналізу робочого місця. Проектування робочих місць. Методи аналізу робочого місця.

Зміст професіограми. Види професіограм, їх характеристика. Розробка монографічних професіограм на конкретні посади.

Процесний підхід до розробки операційної моделі організації діяльності персоналу: розробка карт, логіки, контенту, атрибутів і меж процесів управління персоналом. Налаштування ефективності процесів.

Прогнозування ефективності системи управління персоналом при побудові ієрархії «органіграма – оперограма – функціограма – професіограма – персонограма». Визначення ефективності системи управління персоналом з точки зору логіки і архітектури регламентів діяльності персоналу.

Механізми включення персоналу в організаційні поліпшення. Розробка заходів підтримки процесів організаційного розвитку.

ТЕМА 9. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПРОЕКТУВАННІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

Функції і задачі інформаційних систем в проектуванні системи управління персоналом. Формування баз даних персоналу підприємства (організації).

Аналіз програмних продуктів, за допомогою яких здійснюється сучасне проектування систем управління персоналом: умови їх застосування, переваги та недоліки.

Планування і розробка організаційного проекту за допомогою Microsoft Office Project. Особливості користувацького інтерфейсу Microsoft Office Project. Основні представлення проектних задач. Встановлення параметрів та структури проекту організаційних змін. Ресурсне забезпечення та контроль проекту організаційних змін.

 

МОДУЛЬ ІІ.

 

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

 


2. Завдання та методичні рекомендації до самостійної роботи







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1010. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия