Студопедия — ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 21 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 21 страница






Частини III. Рек. юна в координатах креативу

вдалі сполучення: так. фахівці застерігають від використання у назвах елі в «>*еЬ» і «пеі», мотивуючи це тим, шо настільки багато сл і в і з цим и коре н я м и у с воє му складі, і гю нова назва п росто за гу­биться іі не буде серед них помічена.

Після того як сформовані перші варіанти назв, пропозиції кожної групи розроблюваній аналізуються, і вся команда шукає щось несподіване, провокаційне у запропонованих іменах Як правило, доводиться обробляти від 100 до 200 імен-кандидатів. Після юридичної перевірки залишається близько половини Цій сотні привласнюються пріоритети. Клієнтові на вибір пропо­нується 25 — 50 імен, знову відбір і оцінка - залишається 3—5 претендентів

Приклад.

Охіин із наНзначсмитнші\створених на сьогоднішній день брендів - цс Репііиш, (власник марки й виробник - корпо­рація Іпіеі, розроблювач бренда - компанія Сехісоп Вгапсіїпц). «Хрещені батьки» Рспііит працювали над тім ім'ям близь ко трьох місяців. Була створена спеціальна база даних із 1500 слів і частин слів із галузі високих технологій. Корінь з'явив­ся вії грецького слова «Репіе», шо означає «п'ять*, він натя­кає на те, шо Репііипі - це п'яте покоління процесорів. Оскільки процесор - це інгредієнт, що входить до складу іншого продукту (комп'ютера), то фахівці також звернулися до книг із хімії, а також до кулінарних книжок, шоб відчути як має звучати це слово. У результаті було прийнято рішення використовувати суфікс, як у назві хімічних елементів - на­трію (ангд. - здШит) чи магнію (англ. - та£пе$іит). Крім того, лінгвісті! констатували, шо сполучення звуків І-Ь'-М асоціюється з чимось маленьким, але луже могутнім. Фор­мула спрацювала, з'явилося коротке й звучне ім'я, яке ком­панія Ьехісоп Вгаіи1іп£ вважає своєю найвдалішою роботою на сьогоднішній день.

Ось що пише А Лебедєн: «Відсутність єдиних стандартів завжди буде переслідувати людство. У російській веселці сім ко­льорів, в англійській — шість, а в німецькій - весьспсктр. У євро­пейській культурі білий —символ чистоти, а в арабській — смерті. Назвемо це культурними контекстами. Культурний контекст може існувати на рівні родини, будинку, села, області, краю, рес­публіки, країни, континенту, півкулі. Культурний контекст

Владимирська А., Владимирський П. Реклама

дозволяє упізнавати «своїх» у всіх значеннях цього слона. Дизай­нерові потрібно не просто відчувати межі свого культурного кон- пексту.алс ше й уміти дивитися об'єктивним поглядом, тобто тро­хи розуміти, шо до чого.

Чудово навчають неуперсдженому сприйняттю криміналістів. Виявлене золото може бути записане до прот околу тільки як ме­тал жовтого кольору. А службовий собака називається біодетек- тор. Щоб дизайнер зміг працювати в інших культурних контекстах, він має володіти не просто відповідним чуттям, а й всеохоплюю- чими знаннями. А також уміти бачити суть за ширмою чужого дизайну й змісту. У реальному житті відсутність розуміння іншо­го культурного контексту закінчується випуском такого продук­ту: «Локшина східного смаку «Досирак», вода за назвою «Блюво- тер» (Ьіие \уаіег). Зрозуміло, незабаром виробники поміняли на­зви на Доширак і \лаіег ВІие. Але це не просто курйозні випадки. Природа цих помилок - непорозуміння, шо змушує міжнародні компанії працювати в усіх країнах світу з тими самими реклам­ними холами й слоганами.

Окремо варто розглянути звучання слоганів. З граматичної точки зору всі слогани поділяються на кілька груп При цьому у кожній групі однаково спостерігаються два принципово різні підходи до роботи над слоганами. У першому випадку рекламні ролики завершуються більш-менш конкретним текстом, із я кого зрозуміло, про який товар іде мова ('Мережа магазинів у спаль­них районах»,«Вікна на все життя"). У другому ви палку у фіналі роликів звучить якась абстракція загал ьнопозитивного характе­ру. Гак, у знаменитого «Змінимо життя на краше» з'явився мо­лодший брат «Усе на краше».

Виділяється численна група слоганів, у яких просто викорис­товуються визначення в найвищих ступенях (згідно з досліджен­нями Н. Пахомової):

«Найкрашс з природи», <• Найкраще з Баварії», «Новий, ше КРАЩИ Й захист від карієсу», «КРАЩОГО захисту від карієсу не існує», «Щоранку - КРАШЕ для вас», «КРАЩИЙ сніданок для вас щоранку», -КРАЩЕсполучсння іііни та якості», •Це КРА- ЩИ Й вибір ваш». «Давати НАЙКРАЩЕ».

У слова «К РА ЩИ Й» є си ноніми У росі йські й мові їх багато, у рекламі-на жаль, істотно менше: «ІДЕАЛ ЬІІИЙ, дивно стійкий смак», «Прагнення до ДОСКОНАЛОСТІ», «ДОСКОНАЛІСТЬ

Частина ///. Реклама в координатах креативу

відТімотей». Далі: «ЕФЕКТИВНИЙ засіб*. «Моментальний ЕФЕКТ».

Ось випадки, де способи розхвалити свій товар за допомогою прикметників не повторювалися: «ЧУДЕСН И Й подарунок від Пондс», «Дуже КОРИСН И Й журнал*, «НЕЗРІВНЯ Н Н И Й аро­мат», «Ваш одяг буде виглядати БЕЗДОГАННО».

Ця група слоган і в луже численна, але. мабуть, найбільш без­перспективна. «Купітьтовар, тому шо він гарний» далеко не рекламний аргумент, оскільки він начебто підтверджує, ню інших аргументів немає Крім того, слоганн з прикметниками в найпи- ших ступенях абсолютно взаємозамінні іі запам 'ятовуються най­гірше. Тому закономірною є поява такої, ше численнішої групи слоганів: слогани, складені у формі пропозицій, де товар -підмет, а присудок виражений іменником. Така побудова фрази дозво­ляє донести метафору доспоживача. Як говори в Огілві:«Ми про­даємо не біфштекс, а запах смаженого м'яса». Метафора допома­гає рекламувати не ліки, назву яких не можчиво відтворити, а пев­ний «мотор для вашого шлунка»..Ллє частіше вживаються все ті саміслова-улюбленш:

«СВІЖІСТЬ у кожній краплині», * Кристал ьна СВІЖІСТЬ подиху», «Натуральна СВІЖІСТЬ надовго», «СМАКІжі.а неолії*. «СМАК сонячних фруктів», «Знак гарного СМАКУ», «Вибух СМАКУ», «Вірний друг ЧИСТОТИ», «Відчуття ЧИСТОТИ на цілий день», «ЗДОРОВІ зуби на все життя*, «Блиск і сила ЗДО­РОВОГО волосся».

І Ія зневага до кон ге кету говорить про те, ию творе иь слога на погано розуміє інформаційне поле й щиросердно пропонує ию свою Ч ИСТОТУ та С ВІЖІСТЬ як щось виняткове. Так метас)юра з перспективного шляху перетворюється втупик. І ймовірно, для виходу з цього глухого кута склалася ше одна група слоганів: то­вар - підмет, далі - присудок у дієслівній формі (що робить? Що зробить? Що робимо?). Завдання - не порівнювати свій товар з усім на світі ("Мінний, як дружба, гарячий, як любов'), не ствер­джувати, що він «Радість вибору», а спробувати описати його мож­ливості:

«ЧИСТИТЬдоблискуй не дряпає», «Ч ИСТИТЬ блискуче, діє розумно», «ЧУДОВО ЧИСТИТЬ зуби», «Робимо ЧИСТІ­ШИМ світ*, * Надовго ПОЗБАВИТЬ відлупи», - и Івидко Й ефек­тивно ПОЗБАВИТЬ від проносу». «РОЗПІЗНАЄ й ВІДПИ РАЄ

Владимирська А., Владимирський П. Реклама

плями без сліду», «ВИДАЛЯЄ жирні плями. Легко». «УБИ ВАС ус і відом і м і кроби»,«ПЕРЕТВОРЮЄ гол і ння у задо вол е н ня».

Страждаючи тим самим лихом — крайньою невинахідли- вістю лексикону, ня група здається все-таки пристойнішою, а головне - перспективнішою. По-перше, чисто емоційно до дієслова відчувається більше довіри. Останнє слово тут, звичай­но. за фахівцями з психосемантики, але приймемо як гіпотезу: «кращий» - це ше невідомо, а «-позбавить» - виходить, позба­вить. І Іо-друге, сама сугнісі ьтовару яскравіше розкривається за дономогоюдієслова. Споживачеві цікаво й важливо, для чого то­вар може зголитися, шо він уміє, а оцінити його якість споживач згодом здатний і сам. По-третє. рекламне резюме з описом мож­ливостей товару краше запам'ятовується, тому шо логічно. Зав­дання рекламістів винахідливіше диференціювати ці можливості.

Але рекламісти беруться ще за одне завдання з використан­ням дієслів. Не відкриваючитаємнииісвоготовару, вони пояс- ниють споживачеві, для чого він потрібний. Гак виділяється ше одна група слоганів слогани, шо відповідають на питання «що робити?»:

«Забудьте про лупу, нехай ваше волосся буде красивим», «На- солоджуйгеся справжнім пивом»,«Прокиньтеся для кращого»,-Не сумуй - хрумкай», «Угамуй спрагу руху», «Спробуй веселку фрук­тових ароматів», «І Іривели нерви до порядку». «Радій життю».

З наведеного переліку ясно, що гака форма побудови слогана коректна й дієва, якшо автори уникають спокуси метафорою і надають перевагу висловлюванням по суті, причому в межах кон­кретної теми. Причина зрозуміла: споживач готовий відгукнути­ся на пропозицію похрумкати, поїсти й поліпи, але метафоричну дію він і проробить у своїй уяві, а не з конкретним товаром. А чи рал іти житло -і, взагалі, особиста справа кожного. Інша справа- «живи сьогоденням-».

Ще одна граматичі іа група слоганів відповідає на запитання «де?»:

«У небі над світом», «Сьогодні з вами». «Уже у продажу».«100 років із країною», «На чолі красивого волосся», <• Біля коренів блискучого волосся-».

Єдине необрахтивс з усього перерахованого - «Уже у прода­жу». Інші слогани - приклали того, як невиправдана тяга до ме­тафори не залишається безкарною. Крім того, незалежно від по­ход жен ня, усі вон и ви гл ядають гром іздкою кал ькою з і нозем ної

Частина III. Реклама о координатах креатину

мови. Здається, єдине розумне використання подібної конструкції - буквальне: товар ікс - де? — у крамниці на вулиці такій-то. Аналог «Запитуйте в аптеках міста»

Останню ірупу слоганів можна визначити як «різне». Тут панує повна граматична вольниця, ЗІ» рахунок якої, до речі, сло- гани запам'ятовуються краще під пншіх і, взагалі, яскраво виді­ляються на загальному тлі. Іншіслотанн легко поділялися на гру­пи, тому що їхні творці користувалися граматичними й семан­тичними графаретами. Відповідно, вони н більш беззахисні перед критикою, утому числі й формальною. Там же, де автори свідомо йдуть від загальноприйнятих форм, для критики залишається єдиний критерій - рекламний ефект. Слогани. шо не мають гра­матичних аналогів — не шлях для справжніхтворців:

• І ти переможець», «Адже я цього гідна», «Для закоханих у каву», «Усі у захваті від тебе, ати від...»

1.нарешті.абсолютноточні:і«1і'$а$0л»,і«Рапаюпіс». Вони приводять до важливого висновку: сама торгова марка без зайвих слів може стати чудовим слоганом. Зрозуміло, що у цих випадках мінімалістські зусилля реклами були забезпечені нежартівливим маркетингом. Гомутакий прийом можливий у виняткових ви папках. Але, у принципі, як прийом він цілком життєздатний.

Проте ясно, шо звичка до занадто довгих слоганів відразу не помре. Та й існує маса резонів, за якими слоган залишається по­вноцінною складовою рекламного продукту. Тому спробуємо зробити висновки з того, що маємо, й подумаємо, у якому на­прямку варто працювати.

Приклади показують, що за умов товарноїконкуренціївілео- реклама все частіше змушена не гратися з глядачами в ліжмурки, а по змозі зосередитися на властивостях конкретного товару. З цієюметою, здається, слід сміливіше й частіше використовувати дієслова - у їхньому прямому й буквальному значенні.

Короткі підсумки

1. Фірмовий стиль - це набір колірних графічних, счовес- них, друкарських, дизайнерських постійних елементів (кон­стант), що забезпечують візуальну й смислову єдність товарів (послуг), усієї вихідної від фірми інформації. її внутрішнього й зовнішнього оформлення

2. Фірмовий стиль виявляється не тільки в цьііс пості дизай­ну й оформлення, а й в асортименті, якості товарів, обслуговх

В/іадимирська А., Владимирський П. Реклама

ванні (сервіс, міцність, виконання зобов 'я зоно, гарантія надійності тощо). Імідж органі зацй та П фірмовий стиль тісно пов 'язам. Стосовно будь-якої організації можуть бути видиені два види фірмового стилю. Умовно їх можна назвати *зовнішнім * і «внутрішнім

3. Можна виділити п ять ключових моментів, які необхідно враховувати при формуванні фірмового стилю: упізнання, іден- тифікаиія, позиціонування, репутація, асоціація з потребами.

4. Серйозні фірми розробляють цілі системи стандартів на­несення знаків і їхнього використання у фірмовому стилі. Це цілі ваіикі зведення документів, що регламентують усі способи зоб­ражень, точні місця розташування фірмових знаків, характер фірмової графіки. Зведення документів про фірмовий стиль роз­писує усі подробиці його застосування. До фірмового стилю на­лежать розробка набору засобів персональної ідентифікації: перепустки, беджи, візитки, значки, шеврони; трансформація знака залежно від технології — під шовкографічний друк, під вишивку, для тиснення, для сувенірів.

5. Корпоративний герой, або рекламний символ фірми - важ­лива скіадова її фірмового стилю. Корпоративний герой допо­магає формувати імідж фйрми. є її живим посередником у ко­мунікаціях із циьовою аудиторією. Образ корпоративного ге­роя уособлює збірний образ споживача даного товару, його фашпастично-казкову, ідеалізовану сутність.

6. Не завжди фірма, товар, марка має потребу в корпора­тивному героі. Скажімо, автомобіль.Мепесіех сам по собі вже корпоративний герой. У комуніканті зацікавлені товари, чию дію небажано показувати прямо.

7. Серед усіх компонентів бренда назва товару має найбіль­ше значення вона поширепіша й, звичайно, має домінуюче значення. Проте часом буває важко домогтися належноїуваги з боку споживачів через розходження умові та культурних тра­диціях. Існує така проблема, як нсміиозвучність назв ("семан­тичні перешкоди ").

8. Ідеаіьнеіч 'я товару має нести позитивні асоціації, вира­жати зміст оі-новниххарактеристик піюдукту, бути приємним для сіуху, легко зонам 'ятовуватисн й вимовлятися, причому не тільки у країні створення, а й у всьому світі.

9. В умовах товарної конкуренції реклама все частіше зму­шена не грати з глядачем у піжмурки, а зосередитися на влас­тивостях конкретного товару. З цию метою слід частіше ви­користовувати в слоган а< та рекламних текстах дієслова.

Частина 111. Реклама в коор<)инатах крїативу

Розділ

Напрямки розвитку сучасної реклами

Реклама для чолонікіп і жінок

Реклама з кожним роком усе більше боротиметься за увагу споживача, усесильніше намагатиметься залучити його увагу. Уже сьогодні досить багато в рекламі таких "айстоперів", як гумор та еротика.

Ось шо говорить про еротику в рекламі І. Крилов, відомий московський експерт у галузі рекламних технологій, автор ряду і юііулярних кі шг на тему сучасної реклами. професор (в інтерв'ю журналу «Як»):

«Еротика й реклама - вічні супутниці. Реклама ствердилася порівняно недавно-й можна вважати одноліткою століття. Зняття табу в показі оголеного жіночого тіла і іроходило ніби у два етапи. Перший - 30-і рр., коли в США було легалізовано стриптиз і в масовому порядку на рекламних фотографіях з'явилися оі тхле ні жіночі ніжки. Другий - сексуальна революція 60-х рр. Це був злет еротичної культури, пов'язаний із рухом хіпі, з новою літе­ратурою, новим живописом. Природно, сексуальна революція не могла не торкнутися реклами.

Як правило, еротика в рекламі - це не мотив позиціонування, а лише засіб привернут и увагу, забезпечити початкове запам'ято- вування—тс, що теорет ики реклами називають «є уе йоррег- (па­стка дня ока). Це дуже важливе завдання — адже щодня на людину обрушується до п'яти тисяч рекламних повідомлень».

Приклад.

Я кось по теле ві зору де м о нструва вся такиЙ ре кл амн и й ро­лик. Ранній ранок. По безлюлній Червоній площі в Москві йде пара стомлених людей. Нін і вона. Нони одягнені в екст­равагантні костюми віл Готьс. На ній шкіряне плаття, шо

Владимирська А.. Владимирський П. Реклама

відкриває розкішні груди. На ньому папаха з дрібного кара- куля іі костюм «а-ля рус». Стиль одягу обох - такий «новий- російський андеграунд». В обличчях і фігурах читається сто­млена. бурхлива ніч. Він і вона луже ефектні - тією реклам­ною. породистою красивістю, шо називається «обкладинкова зовнішність» і досягається тільки за допомогою комп'ютер­ного макіяжу. Обоє--------- втілені архетннн своєї статі. Чоловік і

Жінка з великої букви.

Голос за кадром: «У дійсності нона не справжня блондин­ка І очі у неї зовсім не блакитні, ие контактні лінзи. І груди у неї не справжні, цс силікон. Він узагалі жінками не ціка­виться. у нього є друг. Єдина справжня правда - не тс, що їм жахливо хочеться пити! Спрайт: імідж - нішо, спрага - усе. Не дай собі засохнути».

Спочатку ця реклама декому з телеглядачів не сподобала­ся. У ній усе було нспранильно. їм показували красивих лю­дей. причому не просто красивих, а «ну дуже красивих», та­ких собі Самня і Самку роду людського. При цьому безсто­ронній голос за кадром розвінчував ию красу. Мовляв, він зовсім ніякий не гсрой-коханснь, а гей. А вона, розкішна блондинка з блакитними, як травневе небо, очима, уся не­справжня, уси штучна (лпн повноти картини могли ще дода­ти. що у неї вставні шелепи н нога вілстібується). Очам і вухам глядачів пропонувалися річні страви. Імідж героїн роз­валювався прямо на екрані. І глядачі не могли зрозуміти, чому їхні очі и вуха мають сваритися між собою.

«Ні, з цим сюжетом шось не так», - бурхливо обговорю­вані вони рекламний ролик. Адже всі ролики дотепер пока­зували нам зовсім інше: життя прекрасне, як казка, де герої красиві, як молоді боги, і єдина ЇХНЯ проблема - щоб жуйка «смакувала» довше іі довше. А у цій рекламі все навпаки - й краса не справжня, И орієнтація не традиційна.

Але було в иьому ролику шось, що викликало підсвідоме бажання зрозуміти. До речі, під час відвідання магазину деякі телеглядачі чомусь купили «Спрайт».

Коли глядачі вдруге подивилися цей рекламний ролик, вони зрозуміли, але ж це те, що треба. Блискуча рекламна ідея, не відразу зрозуміла, була не заїждженою схемою «мені подобається дому шо», а навпаки - новим поглядом: «я хочу купити всупереч®. У цій рекламі насправді були показані не актори, не топ-моделі й не косіюми від кутюр. У ній була показана Спраіа. угамувати яку може тільки «Спрайт». Після здорових міркувань, рекламний ролик виннннея помітним, а

Частина 111. Реклама в коор<)инатах крїативу

значить - вдалим. До того ж у ньому тонко було враховано споконвічне прагнення людини розгадати загадку.

Отже, еротика в рекламі виконує тс саме, що й перевернуті заголовки в газетах чи на білбордах, те саме, що й клоун-жонглер біля входу в ресторан: привертає увагу. Не погоджуючись у цій частині зп. І. Криловнм. потрібно відмітити, що мотив позиціо­нування в ре кл ам і все-іа к и мас бути. Адже саме ж і н ки зд і йсн ю- ють більшу частину покупок. І незабаром можна чекати, що рек­лама буде спеціально адресована або чоловікам, або жінкам.

Крім того, рекламістам варто бути обережнішими з провока­ціями на подібні теми. Справа втому, щоякшоу звичайної рекла­ми є три обивательські градації (вона може бути гарною, поганою та дуже поганою), то еротична реклама має шедва варіанти. Вона може бути просто супер-профсеійною, особливо коли еротика поєднується з гумором. А може буги вульгарною, корявою, ба­нальною. І, як наслідок низького рівня, відштовхувати спожива­ча. Тому еротика в рекламі вимагає ювелірнихтонкощів. а це вже — професійна проблема.

По-справжньохіу дієвою може бути реклама з прихованим еротизмом. Кілька років тому одна з провідних компаній із про­дажу інструменті в для будинку, «Альцест», ви пустила у світ зак­личну еротичну рекламну кампанію. Основини акценгбув зроб­лений наслогані. щозвучавтак: «Вона покохала мене за мій інстру­мент... від Атьцеста». Але багатозначність слогана творцям реклами здалася недостатньою. І нони підсилили й безтогоне слабкий слоган таким підслоганом: «Вище, глибше, сильніше». «Прокатавши» рекламу в метро й на міських білбордах. фірма «Атьиест» (ізсліводного з менеджерів) підвищила ефективність продажу. Виходить, приховано-еротична подача теми спрацюва­ла. Хоча вданому випадку еротика небезпечно сусідить із непри­стойністю, але тут усе просто: електроінстру менти — ие чоловічі «іграшки», а мова чоловіків із дрилями іі перфораторами в руках вишуканістю не відзначається.

Плануючи використовувати в рекламі еротичний підтекст, особливо необхідно задуматися над питанням про цільову ауди­торію. Хтосноживач - чоловіки чи жінки? Молоді чи старі? Сек­суально активні чи зовсім навпаки? Психологи стверджують, шо чоловіки й жінки по-різному ставляться й до реклами, іі до еро-

Віаді/мирська Л.. Владимирський П. Реклама

точних контекст і в. Відповідно реклама, орієнтована на чоловічу Й жіночу аудиторію, маєрозрїзнятисянетількизасвоєюспрямо- ваністю, але й за образами, й за набором архстипів, і затим, де захована та сама кнопка, шо впливає на почуття.

Приклад.

Якось на лекціях у школі реклами вирішили перевірити кільки варіантів дизайну дія рекламної кампанії однієї папе­рової фірми. Заклання поля гало в тому, шоб донести до свідо­мості широкого кола споживачів нову марку офісного папе­ру. Цей новий папір для ділової сфери відрізнявся високою якістю, білизною й цупкістю.

Дизайнер розробив два альтернативних проекти Один був розрахований на чоловічу категорію офісної публіки. У цьо­му дизайні була зображена оголена дівчина, чиє тіло вгадува­лося через найтоншиЛ папір — вона немов ховалася за арку­шем. як за ширмою. В іншому проекті, розрахованому на жіночу половину офісів, був зображений молодий оголений чоловік, що тримав аркуш паперу на інтимному чоловічому місці, крізь аркуш паперу нічого не просвічувалося. Ось ці дні картинки й буди принесені на заняття. Дівчатам було по­казано дизайн із чоловіком, а чоловікам по рядах роздали роздруківку з дівчиною

Реакнія на зображення була дуже різною Чоловіки, за­таївши подих, розглядали силует дівчини в повному мовчанні. По їхніх обличчях було видно, шо вони дофантазовують жіночі принадності моделі. Дівчата ж, збившись у зграйку, шушукалнея, шепотілися й хіхікали. їхні усміхнені облич­чя. шепіт і жарти не залишали сумнівів у тому, що картинка їх дуже звеселила.

За підсумками цього тесту були зроблені висновки.

Реклама для чоловіків змогла привернути увагу цільової аудиторії сексапільним жіночим тілом і створити чітку асоц­іацію: купиш рекламований товар, уданому випадку офісний папір — заодно станеш власником розкішної жінки, чиї при­надності, домальовані уявою, країні від принадностей реаль­них. Недаремно вважається, що чоловікам біологічно влас­тива полігамія: цс дозволяє передати свої гени максимальній кількості жінок. Виходить, для чоловіка будь-яка молода й красива жінка ь: об'єктом сексуальною бажання.

Щодо жінок підхід виявився набагато складнішим. Вва­жається, шо для жінки фізична привабливість чоловіка важ­лива. але далеко не визначальна ознака йото сексуальності.

Частина III. Реклама о координатах креатину

Психилоги запевняють, шо жінка набагато прагматичніша віл чоловіка. Будь-який потенційний партнер оцінюється нею на­самперед за соціальними й біологічними факторами. Чи бу­дуть від нього здорові діти? Чи зможе він забезпечити її потре­би та потреби майбутніх літей? Чи стане він постійно піклува­тися про дружину й дитину? Якщо у далекій давнині вирішальними секторами вибору виступали груба фізична сипа й велика палиця, то в наші дні основна увага жінок змішена на ознаки соціального успіху. Звідси виникає набір типових яко­стей, які шукає у «справжньому чоловікові» <якшо не в житті, то хоча б у рекламі) середньостатистична жінка.

Отже, чому оголений чоловік здавався дівчатам-слухач- кам таким смішним? Шо так їх розвеселило? Аркуш паперу, шо прикривав, як фіговий листок, головну чоловічу гордість? Навряд щоб. Засіб, яким скористався дизайнер, змусивши працювати жіночу фантазію й вигадувати те, чого не було видно за щільним шматочком офісного паперу'' Скоріш усього. Висновок такий: якщо дизайн одночасно й збулжує еротичну фантазію, і веселить - це ге. шо потрібно.

Було запушено в роботу і перший, і другий макет А в рек­ламному агентстві не вперше всерйоз задумалися над тим, що в рекламі, яка використовує еротичний образ, варто роз­різняти звертання до чоловічої й жіночої цільової аудитори.

•Чоловіча реклама»,тобтоорієнгонана, у першучергу, на мо­лодих чоловіків, позиціонує свій товар мало не як афродизіак (стимулятор потенції). Випий визначену марку нива — і відразу ж найсексагіільніша дівчина вбарі захоче з тобою познайомитися. Зроби конток «Лонгера» - і миттєво море молоденьких і сексапіль- них дівчат кинуться у твої обійми — гак обіцяє реклама Випий чашечку кави. з'їж шматочок шоколадки — і тебе чекають неза­бутні сексуальні відчуття. І Іадягни джинси відомої торгової мар­ки - і найшикарніші жінки захочуть провести зтобою відпустку на Мальтивах. Орієнтована на чоловічу пілсвідомістьеротична те.ма в рекламі все сміливіше Й відвертіше говорить про ЦЕ. На ту саму тему є чудова реклама торгової марки «Гетьман», а> коголь- н и й слога 11 я кої звуч и ть та к: «Іі | о б стоя п у кож н і і і хаті».

Еротичний контекст, як уже було відмічено, використовуєть­ся навіть там,"де, здається, вій зовсім непотрібний При бажанні практично в будь-якому продукті можна знайти іі обіграти сек­суальний мотив. Водній з реклам СНира СГшрьобіїруєтьсяеро- тнчність льодяника на паличці. У рекламі шоколадного морозива

Н,идимирськи А., Н.іадимн/хькш/ П. Реклама

ссксапильні жіночі губки млосно й ніжно обхоплюють продукт, і при ньому панянка вимовляє щось начебто «Незабутній смак!»

Усе б добре, але орієнтованість такої реклами - удавана. Адже жінки теж п'ють пиво, каву й соки. їдяї ь морозиво й льодяники на паличці, носять джинси й купують супутникові антени разом із плоскими телевізорами. І, звісно ж. не всі з них жінок — нетра­диційної сексуальної орієнтації. Вони «пролітають повз»таку рек- ламу,тому іцотут тими самими бронебійними снарядами стріля­ють і по танках, і по комарах.

Дамам потрібно інше. І оголене чоловіче тіло, і будь-які - завуальовані й відверті — сексуальні натяки носять для них не еротичний,а, швішше, романтичний га естетичний характер. Секс немовби винесено за межі рекламного послання. Наприклад, ста­рий ролик [Зеніт «Тогпасіо», шо рекламує лосьйон після гоління. Там чоловік зупиняє звабну жіночу руку, шо розстібає його со­рочку. Споживачеві показуюі ь початок любовної історії, де го­ловним дійовим героєм є запах.

Так що в еротичній рекламі для жінок набагато важливіші недосказанність і легкий флер роман гизму, ніж відверта еротика.

Одна з тенденцій сьогоднішнього ринку це перетворення просто товару у товар еротичний. Є товари, вже саме створення яких припускає вплив на «основний інстинкт». Наприклад, одна японська фірма, яка протягом довгого часу випускала прості кол­готки, поклопоталася проте, щоб підвищити попит на свою про­дукцію. Для цьогобула розроблена мі крокапсула з вітаміном Ста екстрактом морських водоростей. До кожної пари колготок при­кріплювалася ця капсула, створена таким чином, шоб у процесі носіння оболонка капсули розчинялася віл тепла жіночого тіла, і вітамінний коктейль, потрапляючи через шкіру доорганізму,діяв, як і належить вітаміну: знімав утому, підзаряджав енергією та створював гарне самопочуття.

А ось ше один приклад, коли звичайна річ, приправлена еро­тикою, як спецією, стає надзвичайно популярною. Усім, хто лю­бить поніжитися у ванні, знайома «джакузі». Італійська родина Джакузі колись заробляла на життя тим, шо продавала сільсько­господарські насоси. Вони ледве зводили кінці з кінцями. Але якось один родич, що страждав артритом, попроси в браті в Джа- кузі зробити для ньогоспеиіальний басейн, який полегшував би його страждання. Родичеві не відмовиш, і брати використали у

Частина III. Реклама о координатах креатину

бас син і ефект подачі поли підтиском. Один із братів, на ймення Рей, запропонував робити ванни для заможних людей з таким самим фокусом. Просуванням цих особливих ванн-джакузі мали займатися дівчата-моделі, спершу напівоголені, вони ховалися в запашній піні, а потім, оголені, у прозорих басейнах і ваннах. Успіх цього товару етап приголомшуючим навіть для Америки. Здава­лося. усі просто збожеволіли від ванн-джакузі. І поступово Лто- вару для заможних споживачів вони перейшли всегмснтдля се­реднього споживача, зайнявши значну частину ринку.

Коли реклама впливає не тільки на еротичні фанта тії, а й на почуггя гумору, — не гарантовано успішна реклама. На виставці будівельних матеріалів фірма, шо продає силіконові пінки та кпеї- герметики.так привертала увагу відвідувачів до свого стенда: ши­рокоформатний плакат, на всюстіну стендовою простору, на яко­му зображена дівчина з розкішним бюстом, злегка прикритим бікіні. Засмаглі розкішні груди блондинки.схожої на Памелу Ан- дерсон, були єдиним зображенням на осій виставці, шо зовсім не стосувалося будівельної тематики. На плакаті красувався такий слоган: «Силікон дарує не тільки задоволення, алей комфорт». У результаті цього дотепного рекламного ходу юрба відвідувач і в об­сідала стенд фірми протягом усіх п'яти днів виставки.

Отже, еротична реклама балансує між двома полюсами. Па одному полюсі знаходиться епатаж, виклик суспільній думці, шось таке, шо бен гежить, а на іншому - легка еротична інако- мовність, завуальована пікантність або прихована непри­стойність. Споживач перебуває між цими двома полюсами Рек­лама. таким чином, ризикує стати або відвертою порної рафією, або святенницьким цинізмом. Уникнути ризику можуть тільки професіонали.

Як змусити споживача посміхнутися

Одна з київських фірм, чий бізнес—знищення домашніх ко­мах, рясно прикрасила вагони метро рекламними наклейками. У них повідомлялося: «Засіб «Таки й-то» ідеально знищує українсь- кихтарганів». В уяві пасажирів якосьсамо собою виникав такий кріпенький тарган зістрижечкою-оселедцем,у вишиванці, ша­роварах та зі шматком сала. Досить було уявити собі ию каргнн-

Владимирська А., Владимирський І і Реклама







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 407. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия