Студопедия — РЕЖИМИ РОБОТИ ЛІНІЇ БЕЗ ВТРАТ. СТОЯЧІ ХВИЛІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РЕЖИМИ РОБОТИ ЛІНІЇ БЕЗ ВТРАТ. СТОЯЧІ ХВИЛІ






Дослідимо закон розподілу діючих значень напруги та струму вздовж лінії без втрат. З цією метою скористуємось рівняннями лінії (1.13) та (1.34) у комплексній та гіперболічній формах.

Прийнявши в (1.13) уявний коефіцієнт розповсюдження g=jb=j2p/l, отримаємо для будь-якої точки лінії на відстані x' від кінця:

(1.38)

Вхідний в ці рівняння коефіцієнт відбивання подає собою в загальному випадку комплексну величину.

Вирази (1.38) наочно свідчать про те, що комплексна напруга в будь-якій точці х1 складається з падаючої та відбитої хвиль напруги, амплітуди яких знаходяться в співвідношенні1:| n2|; в свою чергу комплексний струм рівний різниці падачої та відбитої хвиль струму з тим же співвідношенням амплітуд.

Точкам x'=kl/ 2 (k - ціле число), що задовольняють умові

(1.39)

Відповідає максимальне діюче значення U, бо при цьому фази падаючої та відбитої хвиль напруги співпадають.

На відстані l/4 від цих точок падаюча та відбита хвилі виявляються у протифазі й діюче значення напруги має мінімум. При цьому задовольняється умова

(1.40)

Координати максимумів та мінімумівнапруги, що є багатозначними функціями n2 і l, не залежать від часу, вони залишаються на одному і тому же місці; мінімумнапругирозташується посередині між двома сусідніми максимумаминапруги, причому відстань між найближчими максимумами (або мінімумами) складає l/2.

Таким чином, крива діючих значень напруги вздовж лінії без втрат подає хвилеподібну криву, максимуми та мінімуми якої чередуються (рис. 11, б та г).

Рис.11 Діючі значення напруги та струму вздовж лінії без втрат.

 

Аналогічні міркування наводять до висновку, що й крива діючих значень струму вздовж лінії без втрат подає хвилеподібну криву, зміщенну відносно кривої діючих значень напруги на чверть довжини хвилі. Місце максимумів напруги співпадають з місцем мінімумів струму, й, навпаки, мінімуминапруги співпадають з максимумами струма .

За відсутності відбитої хвилі (n2 =0) діючі значеннянапруги таструма вздовж лінії без втрат не змінюються.

Чим більше наближається коефіцієнт відображення½ n2 ½ до одиниці, тих більше різняться максимуми і мінімуминапруги (або струма ).

При½ n2 ½=1, т. ч. при рівності амплітуд прямої та зворотної хвиль, в лінії встановлюються стоячі хвилі напруги та струму. Криві діючих значеньнапруги іструма вздовж лінії подають собою в цьому випадку «випрямлені» синусоїди; на лінії утворяться вузли, т. ч. точки, в якихнапруга таструм дорівнюють нулю, і пучності т. ч. точки, в якихнапруга абострум максимальні. Вузли напруги співпадають з пучностями струму і, навпаки, вузли струму співпадають з пучностями напруги. Відповідно вузли (або пучності) напруги та струму зсунуті на чверть довжини вільні відносно друг друга.

На підставі наведеного вище виразу для коефіцієнту відбивання n2 можна укласти, що умова½ n2=1 ½ здійснюється у трьох випадках: при Z2 =¥(холостий хід), Z2 =0 (коротке замикання) і Z2 =jх (реактивне навантаження). Цим умовам відповідають стоячі хвилі, що виникають в лінії без втрат.

Розподіл діючих значень напруги та струму вздовж лінії для холостого ходу і короткого замикання ілюструється на рис. 11. а і д. Для порівняння на рис. 11 показаний розподіл напруги та струму для других режимів роботи лінії.

При активному навантаженні Z2 = r2 = 3Zв, n2 =0.5 (випадок б) максимуми і мінімуминапруги таструму співпадають по свойому місцеположенню з аналогічними значеннями для режиму холостого ходу, при активному навантаженні Z2 = r2 = Zв /3, n2 =-0.5 (випадок г) максимуми і мінімуми розміщені так же, як при короткому замиканні; при погодженому навантаженні Z2 = r2 = Zв, n2 =0.5 (випадок а) кривінапруги таструму зображаються прямими, паралельними осі абсцис.

Стоячі хвилі легко досліджуються з допомогою рівнянь (1.34) ліній без втрат.

При холостому ході (I2 =0)

(1.41)

Вузли напруги знаходяться в точках, для яких або звідки .

Пучності напруги знаходяться в точках, для яких або звідки .

Розімкнений кінець лінії співпадає з вузлом струму та пучністю напруги (рис 11, а).

Як видно з (1.41), струм випереджає по фазі напругу на 900, коли sin (2х'p/l) і cos (2х'p/l) мають однаковий знак (0£ x'£l/4;l/2£ x'£ 3l/4 і т. д.), і відстає на 900 від напруги, коли знаки sin (2х'p/l) і cos (2х'p/l) різні (l/4£ x'£l/2; 3l/4£ x)'£l

Вхідний опір розімкненої лінії без втрат

(1.42)

т. ч. число реактивне, і характер його визначається довжиною лінії та частотою (або довжиною хвилі). Зміна абсолютного значення і характеру вхідного опору в залежності від довжини лінії показана на рис.12.

Від х=0 до х=l/4, від х=l/2 до х=3l/4 і т. д. лінія подає собою ємнісний опір, а від х=l/4 до х=l/2, від х=Зl/4 до х=l і т. д. - індуктивний опір. При х=0,l/2,l і т. д. лінія може бути представлена паралельним резонансним контуром, а при х=l/4, 3l/4, 5l/4 і т. д. - послідовним резонансним контуром.

Рис. 12

 

При короткому замиканні, поклавши в (1.34) , отримаємо:

(1.43)

На замкнутому кінці лінії x'=0 і в точках, усунених від нього на ціле число півхвиль x'=kl/2, знаходяться вузли напруги і пучності струму, а в точках, усунених від кінця на непарне число чвертей хвиль x'=(2k+1)l/2 знаходяться пучності напруги та вузли струму (рис.11, д).

Як видно з (1.43), струм відстає по фазі від напруги на 900, коли sin(2х'p/l) і cos(2х'p/l) мають однакові знаки (0£ x'£l/4;l/2£ x'£ 3l/4 і т. д.), і випереджає на 900 напругу, коли знаки sin(2х'p/l) і cos(2х'p/l) різні (l/4£ x'£l/2, 3l/4£ x'£l і т. д.).

Вхідний опір короткозамкненої лінії без втрат

(1.44)

також чисто реактивне і в залежності від довжини лінії і частоти може бути індуктивним або ємнісним. Зміна вхідного опору в залежності від довжини короткозамкненої лінії показана на рис.13.

Рис. 13

 

З нього видно, що від х=0 до х=l/4, від х =l /2 до х=Зl/4 і т. д. лінія подає собою індуктивний опір, а від х=l/4 до х=l/2, від х=3l/4 до х=l і т д. - ємнісний опір. При х=0,l/2;l і т. д. лінія може бути замінена послідовним резонансним контуром, а при х=l/4, 3l/4, 5l/4 і т. д. - паралельним резонансним контуром.

Для одержання лінії, погодженої з навантаженням, необхідно вмикати індуктивні або ємнісні елементи паралельно і послідовно приймачу. В якості такого елемента при високих частотах може служити короткозамкнена або розімкнена лінія без втрат.

Довжину розімкненої лінії без втрат х можна визначити при заданому Хc з формули

Цю ж довжину х можна знайти і з кривої Zx наведеної на рис.12, якщо побудова виконана достатньо точно. Довжину короткозамкненої лінії без втрат х можна визначити пpи заданому XL з формули

Довжину х можна також знайти прямо з кривої Zk., наведеної на рис.13.

При чисто реактивному опорі навантаження в лінія також будуть стоячі хвилі. Дійсно, як було щойно показане, ємнісний та індуктивний елементи можуть бути замінені відрізками розімкненої чи короткозамкненої лінії. Отже, лінія з реактивним опором навантаження не відрізняється від розімкненої чи короткозамкненої лінії більшої довжини. Тільки в кінці лінії з реактивним опором навантаження не буде ні пучності, ні вузла струму чи напруги (рис. 14).

Рис. 14

 

Припустимо тепер, що у лінії без втрат активний опір навантаження Zн=rн. Позначивши Zв/rн = К і підставив у вираз (1.34), після простих перетворень отримаємо

і при

У цих рівняннях напруга та струм представлені сумами двох доданків. Перше з них - біжуча хвиля, а друге - стояча хвиля. Таким чином, якщо лінія не погоджена з навантаженням (К¹ 1), то напруга і струм в лінії можна представити сумою біжучих та стоячих хвиль. Чим сильніше К відрізняється від одиниці в ту чи іншу сторону, тим різче виявляються стоячі хвилі. При К=0 (холостий хід) і К =¥ (коротке замикання) в лінії спостерігаються тільки стоячі хвилі. Чим ближче К до одиниці, тих різче проявляються бегучі хвилі. Стоячі хвилі будуть відсутні при К=1 чи rн=Zв, т. ч. при погодженому навантаженні.

Слідує зазначити, що наявність хоч би найменших втрат в лініях приводить до того, що діючі значеннянапруга таструм не знижуються до нуля, а сягають деяких мінімальних значень у точках, відповідних вузлам.

Для кількісної оцінки ступеню погодження лінії з навантаженням використовується коефіцієнт біжучої хвилі, під яким розуміється відношення мінімуму в кривій розподілунапруги чиструму до максимуму тієї ж величини:

У реальних умовах коефіцієнт бегучої хвилі звичайно не нижче 0.5 - 0.6.

Криву розподілу діючих значень напруги вздовж лінії використовують на практиці для виміру довжини хвилі чи частоти. Довжина хвилі визначається подвійною відстанню між сусідніми максимумами або мінімумами кривої розподілу, а частота обчислюється по довжині хвилі.

 







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 1593. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия