Студопедия — Сучасні інформаційні системи підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сучасні інформаційні системи підприємства






Загальноприйнятої класифікації комп'ютерних інформаційних систем не існує, тому доцільно їх класифікувати за певними ознаками:

- сферою діяльності: державні, територіальні, галузеві, підприємств.

- рівнем автоматизації процесів управління: інформаційно-пошукові, інформаційно-довідкові, інформаційно-керуючі, системи підтримки прийняття рішень, інтелектуальні.

- ступенем централізації обробки інформації: централізовані, децентралізовані, інформаційні системи колективного використання;

- ступенем інтеграції функцій: багаторівневі з інтеграцією за рівнями управління, багаторівневі з інтеграцією за рівнями планування.

У розвинутих країнах використовується декілька концепцій КІСП.

1.Система управління ресурсами підприємства (часто використовують наступні абревіатури: МКР - планування матеріальних потреб, МКРІІ -
планування ресурсів виробництва, ЕКР - планування ресурсів підприємства).

2.Система управління логістикою (8СМ - управління каналами постачання).

3.Система управління даними про вироби на промислових підприємствах (РОМ - управління збиранням виробів).

4.Система автоматизованого проектування та технологічної підготовки виробництва (САО/САМ - автоматизоване проектування та виробництво).

5.Система документообігу

6.Інформаційна автоматизована система бухгалтерського обліку

Інформаційна система бухгалтерського обліку підтримує дві основні

бізнес-функції: реєстрацію господарських операцій та підтримку прийняття рішень. Це частина інформаційної системи, що має відношення до оцінки, аналізу та прогнозування доходу, прибутку та інших економічних подій на підприємстві в цілому та в його підрозділах окремо.

7.Система представлення даних для аналізу керівництвом

8.Системи організації робочого простору.

9.Середовище INTERNET.

10.Система електронної комерції.

11.Спеціалізовані програмні продукти або системи для вирішення інших завдань.

Нині для українських підприємств найбільш актуальними є дві концепції КІСП, які вони вже стали стандартними: МКРП і ЕКР. Вони представляють собою набори загальних правил, сформульованих відповідно на початку 80-90 рр. XX ст. американським товариством з управління виробництвом і запасами, що об'єднує основних діючих осіб американської промисловості. За цими правилами повинно проводитись планування і контроль різних стадій виробничого процесу: визначення потреб у сировині, закупці, завантаженні потужностей, розподілі ресурсів тощо.

Концепція МКРІІ (планування виробничих ресурсів) - методологія детального планування виробництва підприємства, що включає облік, планування завантаження виробничих потужностей, потреб у всіх ресурсах виробництва (матеріалах, сировині, комплектуючих, обладнанні, персоналі), виробничих затрат, моделювання ходу виробництва, його облік, планування випуску готових виробів, оперативне коригування плану і виробничих завдань.

ЕКР (планування ресурсів підприємства) - це сучасна концепція, що є розвитком МКРІІ. Вона дозволяє відстежувати не лише виробничі, але й інші ресурси підприємства (фінансові, збутові тощо). Ця концепція має більшу функціональність, у ній значну увагу приділяють фінансам і засобам підтримки прийняття рішень. Вона забезпечує можливість планувати і управляти не тільки виробничими процесами, але й всією діяльністю підприємства, досягнути оптимізації останньої за ресурсами і часом.

Головною метою функціонування бухгалтерської інформаційної системи на підприємстві є забезпечення керівництва підприємства фінансовою інформацією для прийняття обґрунтованих рішень при виборі альтернативних варіантів використання обмежених ресурсів. Деякі підприємства також використовують не фінансову інформацію. В цьому випадку на підприємстві створюється економічна інформаційна система, яка складається із взаємопов'язаних підсистем, які забезпечують управлінський апарат необхідною інформацією. При цьому бухгалтерська підсистема є найважливішою, бо виконує провідну роль в управлінні потоком інформації про стан об'єкта управління, напряму його надходження в усі підрозділи підприємства, а також зацікавленим особам поза ними.

Бухгалтерські інформаційні системи представляють бухгалтерську інформацію, що відображає повну картину господарської діяльності підприємства. В умовах переходу на міжнародні стандарти ведення бухгалтерського обліку змінилась орієнтація бухгалтерської інформації. Якщо зовсім недавно її основним користувачем були орга ни державного управління, то зараз бухгалтерська інформація є основою для прийнят тя управлінських рішень як всередині підприємства, так і зовнішніми користувачами облікової інформації. Передусім вона надає кількісні дані, необхідні для виконання таких функцій управління виробництвом і комерційної діяльності підприємства, як планування, контроль і аналіз.

Застосування комп'ютерної техніки вносить певні зміни до організації бухгалтер ського обліку, причому обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на визначний фактор організації обліку, змінюючи не тільки форму обліку, але й зміст. Ці зміни зумовлені тим, що змінюються способи обліку інформації, за яких забезпечується різна швидкість надання звітної інформації: раціональної організації облікових даних, одноразовим їх отриманням та передачею за всіма напрямами.

Виділяють дві послідовні стадії автоматизації обліку: механізацію облікових робіт на окремих ділянках обліку за допомогою обчислювальних пристроїв (так звану " малу механізацію") та комплексну автоматизацію бухгалтерського обліку в умовах автома тизованої системи управління підприємством (АСУП).

Спеціалізовані бухгалтерські програми дозволяють:

1.Складати оборотну відомість і баланс у будь-який момент часу при будь-якій кіль кості введених господарських операцій. Це надає можливість у процесі обліку скла дати кілька проміжних оборотних відомостей для визначення собівартості продукції з урахуванням незавершеного виробництва, обороту з реалізації, прибутку, окремих податків тощо;

2.У будь-який момент часу коригувати введені операції:
- змінювати суму, дату, зміст і коментарі;

- доповнювати журнал операцій новими в будь-якому місці і порядку; цілком і без слідно знищувати будь-які операції;

3.Будувати різноманітні звіти на підставі журналу операцій.
Головним призначенням бухгалтерської програми є полегшення рутинної роботи бух галтера зі складання різних відомостей, журналів та звітів. За умови правильного роз несення сум первинних документів по синтетичних рахунках, точного зазначення ана літичних об'єктів зведені дані розраховуються комп'ютером автоматично. До того ж, вкрай низькою є імовірність припущення арифметичних помилок, а також помилок, пов'язаних з неправильним перенесенням тієї чи іншої цифри.

На відміну від традиційного бухгалтерського обліку, що зосереджується на вирішенні таких фінансових питань, як сплата податків і подання звітності відповідним органам, сучасний облік дозволяє керівнику одержувати значну кількість оперативної управ лінської інформації, наприклад:

- про наявність коштів на рахунках у банку (розрахунковому, валютному та інших);

- про розмір поточної заборгованості перед банком;

- про розмір поточної заборгованості перед бюджетом;

- про наявність матеріалів, товарів, готової продукції на складах підприємства;

- про стан розрахунків з дебіторами і кредиторами.

Це відбувається завдяки інтеграції обробки різних видів первинної економічної інфор мації, яка використовується окремими функціями управління, тобто облікової, плано вої, нормативної, технологічної, виробничої. Це призводить до створення єдиної інформаційної бази, дані з якої можуть потім багаторазово використовуватися всіма службами та підрозділами підприємства.

Використання засобів автоматизації дозволяє практично повністю вирішити пробле му точності і оперативності інформації. Протягом декількох хвилин можуть бути підготовлені різноманітні і деталізовані дані, необхідні для прийняття оперативних рішень. Правильний вибір засобів автоматизації та програмного забезпечення дозво ляє легко і миттєво адаптувати роботу бухгалтерії до правових норм, які часто зміню ються.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 3150. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия