Студопедия — Дидактичні можливості комп’ютерів як нового засобу навчання.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дидактичні можливості комп’ютерів як нового засобу навчання.






Персональний комп'ютер – новий технічний засіб навчання. Він володіє властивістю, окрім методичних завдань реалізованих за допомогою традиційних технічних засобів навчання, вирішувати зовсім нові завдання. Багато спеціалістів, аналізуючи дидактичні можливості комп'ютера, порівнюють його значення для системи освіти з тим переворотом у людській культурі, який здійснило в свій час книгодрукування. Комп'ютер розглядається як більш потужний новий засіб презентації інформації та спілкування.

Незважаючи на те, що сьогодні вже є певний позитивний досвід у використанні комп'ютерів, що комп'ютерна техніка постійно вдосконалюється, в результаті чого все більше розширюються її дидактичні можливості, використання комп'ютерів у навчанні ще недостатнє. Такий стан справ пояснюється багатьма причинами, до яких відносяться недостатні теоретичні і практичні дослідження в галузі комп'ютерної технології навчання, труднощі матеріального забезпечення розробки комп'ютерних програм, а також відсутність навичок роботи з комп'ютерною технікою як у тих, хто навчається, так і у тих, хто навчає.

Важливим фактором є і скептицизм, який спостерігається стосовно використання цієї техніки в навчанні, недооцінювання чи нерозуміння багатьма вчителями можливостей ПК як нового засобу навчання.

З огляду на це необхідно описати основні характеристики комп'ютера, які відрізняють його від решти технічних засобів навчання.

1. Одна з основних якостей комп'ютера полягає в тому, що цей технічний пристрій володіє пам'яттю і має здатність зберігати великий обсяг різноманітної інформації в самому різноманітному оформленні (текст, графіка, звукова та світлова сигналізація і т.д.).

2. У пам'ять персонального комп'ютера можуть бути закла­дені лінгвістичні та методичні дані, різні довідкові матеріали, словники та каталоги, а також велика кількість різноманітної пізнавальної, довідкової, консультаційної, результативної, коректувальної, вербальної і невербальної інформації.

3. Комп'ютер не тільки видає викликану з пам'яті інформацію, але здатен "сприйняти" нову інформацію, введену користувачем за допомогою клавіатури, миші, джойстика, сканера, телекамери тощо.

4. Технічна здатність персонального комп'ютера дозволяє не тільки давати тому, хто навчається, різного роду навчальні завдання, але й фіксувати, аналізувати та оцінювати його відповіді.

5. Завдяки цьому комп'ютер дозволяє реалізувати навчальний процес, в якому діють два партнери вчитель і учень, і забезпечити двосторонній зв'язок між ними: вчитель – учень, учень – вчитель.

6. Комп'ютер може не тільки "сприймати" нову інформацію, але й здатний певним чином обробляти її і приймати рішення, тобто за допомогою комп'ютера (на відміну, наприклад, від магнітофона та навчальних контрольно-тренувальних пристроїв) можна не тільки фіксувати відповіді учнів, але й аналізувати їх.

Завдяки цьому комп'ютер здатний реалізувати більш широке коло навчальних функцій вчителя порівняно з іншими технічними засобами навчання. Імітуючи діяльність вчителя, він не тільки надає навчальний матеріал, але і може проконтролювати, оцінити і скоректувати кожну навчальну дію, здійснювану учнем в процесі роботи за комп'ютерною програмою. Ці можливості комп'ютера дозволяють найбільш успішно вирішувати таку актуальну методичну проблему, як управління самостійною роботою тих, хто навчається.

Здійснення опосередкованого (через комп'ютер) поопераційного контролю дій учня з боку вчителя і одночасне своєчасне і регулярне повідомлення учневі результату його навчальних дій (в процесі роботи з комп'ютером) є однією з важливих умов організації управління самостійною роботою і деякою мірою для розвитку навичок самоконтролю.

Доброю властивістю комп'ютера є те, що на базі дидактичної можливості, вказаної в пункті 1, для учня може бути організована допомога у виконанні завдань. Персональний комп'ютер бере на себе ще й таку функцію вчителя, як підказування, консультації, які здійснюється в процесі управління навчальними діями. Учень, який працює з комп'ютером, може запросити з його пам'яті необхідну консультацію перед тим, як приступити до – виконання завдання.

Використовуючи комп'ютер, можна деякою мірою імітувати ситуації мовленнєвого спілкування. У процесі діалогу з комп'ютером учень сприймає цілий ряд формул мовленнєвого етикету, який видає машина, підтримуючи діалог, багаторазово повторюючись в процесі подібного діалогу. Ці формули спілкування мимоволі запам'ятовуються учнем, що сприяє формуванню конкретних базових мовленнєвих навичок, без яких неможливе ведення розмови.

Комп'ютер працює з великою швидкістю, його реакція на запит чи відповідь – користувача здійснюється протягом 1-3 секунд. Ця властивість комп'ютера забезпечує швидке введення відповідей (без довгого кодування та шифрування), швидке і постійне підкріплення правильності навчальних дій. У процесі навчальної роботи все це повинно сприяти як підвищенню продуктивності праці учня, так і ефективності засвоєння ним навчального матеріалу.

Комп'ютер надає учням можливість вибирати вид, обсяг, послідовність матеріалу, а також можливість працювати в своєму власному режимі (ритмі, темпі) і таким чином дозволяє створити умови для індивідуалізації навчання. Комп'ютер (відповідно до закладеної в нього програми) здатний оцінити відповідь (правильно/неправильно) і здійснити діагностику помилок. В залежності від повноти і правильності відповіді учня, в залежності від типу допущеної помилки комп'ютер здатний в кожному окремому випадку дати відповідні рекомендації, коментарі та типи завдань.

Комп'ютер здатний фіксувати досить велику кількість параметрів оцінювального характеру. Наприклад: час, витрачений користувачем на роботу з усією програмою, групою завдань або з яким-небудь конкретним завданням; кількість правильних/неправильних відповідей (причому неправильні відповіді можуть фіксуватися диференційовано відповідно до типу помилки); кількість звернень до довідкової інформації, а також характер найбільш часто запрошуваної допомоги користувачем; кількість спроб при виконанні завдань і т.д. Сумуючи всі параметри, комп'ютер може дати об'єктивну результативну (вербальну або в балах) оцінку роботи користувача з комп’ютером (по циклах та підсумкову).

Комп'ютер здатний видавати інформацію в процесі навчальної роботи не тільки під час її завершення, але й в процесі її здійснення. На екрані дисплея в процесі роботи може висвітлюватися тимчасова якісна (вербальна в балах оцінка навчальної діяльності: на кожному кроці в кінці циклу і далі протягом всієї навчальної роботи. Ця властивість комп'ютера дозволяє учневі наочно показати результати своїх дій, сприяє формуванню рефлексів своєї діяльності, підтриманню свідомого підходу до навчання, розвитку самоконтролю, самокорекції та інших навичок, необхідних для самостійного навчання. Комп'ютер має клавіатуру, за допомогою якої здійснюється письмове спілкування учня з комп'ютером: учень набирає за допомогою неї слова, конструкції, речення.

Таким чином, комп'ютер може сприяти формуванню навичок письма, він стає своєрідним тренажером з вироблення навичок правопису. Сучасні комп'ютери поряд із здатністю видавати на екрані дисплея інформацію в монохромному, кольоровому, у вербальному та графічному вигляді можуть відтворювати зображення, які рухаються, виступати в комбінації з синтезатором мови, магнітофоном, тобто під час роботи з комп'ютером виявляються залученими зорові, слухові та моторні аналізатори, що, як відомо, сприяє більш ефективному засвоєнню навчального матеріалу.

Здатність комп'ютера до реалізації звукових сигналів, музики, мультиплікації значно розширює його дидактичні можливості і забезпечує при необхідності релаксацію, психологічну розрядку та зниження втомлюваності.

Перераховані технічні можливості комп'ютера дозволяють вирішити в навчальному процесі нові дидактичні завдання. Комп'ютер здатний реалізувати такі функції вчителя, як презентація навчального матеріалу, організація тренування, моделювання ситуацій, контроль та оцінка знань. Це – єдиний поки що технічний засіб навчання, який може працювати в режимі діалогу з учнем, аналізувати його відповіді.

Завдяки своїм технічним можливостям персональний комп'ютер дозволяє керувати самостійною навчальною діяльністю, створювати новий вид самостійного навчання: керованого, контрольованого та адаптованого до індивідуальних властивостей учня.

Привабливим є й те, що комп'ютер сприяє розвитку комунікативної активності учня, мотивуючи його навчальну діяльність. Мотивація та активізація навчання досягається за рахунок цілого ряду моментів: новизна роботи з найбільш досконалим сучасним технічним засобом навчання, відсутність при цьому страху перед допуском помилки, залучення кожного учня під час роботи в комп'ютерному класі в навчальний процес.

Інтенсифікація процесу навчання, його індивідуалізація, покращення якості професійної підготовки учнів на основі широкого використання персональних комп'ютерів, формування У них вмінь і навичок комп'ютерного моделювання, розвиток і активізація їх технічного мислення дають можливість вчителеві не лише контролювати успішність учнів, а й в ході навчання коригувати методику викладання,

Як засіб навчання комп'ютер має такі дидактичні можливості:

– формування науковості навчання;

– інтенсифікація процесу навчання;

– здійснення активних методів навчання;

– сприяння мотиваційній стороні навчання;

– здійснення систематичного та об'єктивного контролю знань і вмінь учнів;

– звільнення педагога від чорнової роботи.

На сучасному етапі комп'ютеризації дидактичні можливості використання обчислювальної техніки пов'язують із підвищенням інтенсифікації процесу навчання, але для цього потрібно мати навчаючі програми, які б відповідали відповідним педагогічним вимогам. Одним із ефективних засобів використання персонального комп'ютера в навчанні є його можливість керувати навчальним процесом учнів.

Він може забезпечити індивідуальне навчання, самостійну роботу, допомогти учню у разі необхідності при розв'язуванні навчальних завдань. При цьому комп'ютер здійснює так зване рефлексне навчання. Учень при спілкуванні з ПК відкрає роль дослідника, тому можливості комп'ютера для реалізації проблемного навчання дуже великі.

Слід також підкреслити важливу роль персонального комп'ютера як технічного засобу навчання. При цьому ефективне використання комп'ютера при вивченні природничих дисциплін ґрунтується на більш повній реалізації основних дидактичних можливостей у порівнянні з традиційними формами навчання. Однією з основних умов використання ПК є виявлення вчителем та реалізація ним у навчальній програмі основних дидактичних можливостей комп'ютера з метою розширення отриманих знань та вмінь учнів. Використання персональних комп'ютерів у навчальному процесі дещо змінює функції вчителя, оскільки здійснюється їх перерозподіл між педагогом і персональним комп'ютером.

При цьому машині передаються лише ті функції, з якими вона може справитися ефективніше, ніж вчитель. Програма і технічна система ПК допомагають розробнику програми компонувати інформацію, планувати її зміни, видавати креслення, таблиці, графіки на екран дисплея.

Подання інформації може здійснюватися в будь-якому тимчасовому режимі, а наявність дидактичних засобів виділенням інформації (наочності, підкреслювання, штрихування, кольорове зображення і т.п.) значно підвищує реалізацію інформаційної функції ЕОМ. Особливої уваги при цьому заслуговує структурування матеріалу, який при навчанні краще сприймається з екрана дисплея.

Як вже підкреслювалося, значною перевагою персонального комп'ютера у порівнянні з іншими технічними засобами навчання є можливість індивідуалізації навчання. Досвід використання обчислювальної техніки свідчить про те, що індивідуалізацію процесу навчання можна здійснювати за послідовністю понять, що вивчаються, методу навчання (індуктивний-дедуктивний), рівня – науковості матеріалу, засвоєння, складності і кількості пред'явлених завдань, часу навчання, оптимізації функціонального стану учнів. На основі реальних даних вчитель отримує відповідну інформацію про витирати часу школярів на розв'язування навчальних завдань.

Виникнення нових інформаційних технологій призводить до суттєвих змін у психології, перетворюючи пізнавальні процеси, діяльність та навчання людини, свідомість й міжособистісні відношення. Інформатика і обчислювальна техніка свідчать про те, що спілкування "людина-людина" залишається переважаючим засобом, тобто комп'ютеризація не пригнічує, а розкріпачує особистість.

Умови роботи на ПК спонукають учнів до активної і напруженої діяльності, оскільки вони усвідомлюють можливість поточного контролю вчителем, а також самоконтролю завдяки порівнянню та узагальненню матеріалу, що вивчається. Проведення самоконтролю допомагає учням не лише коригувати свою відповідь, але й виправити зроблені ними помилки та значно (розширити пам'ять завдяки перегляду матеріалу на екрані дисплея.

Процес навчання в загальноосвітній школі нерозривно пов'язаний з використанням креслень, графіків, діаграм, формул. Що дозволяє подавати інформацію в ущільненому вигляді. Це допомагає розвиткові високого рівня абстракції в учнів. Дидактичні можливості сучасних комп'ютерів щодо зображення графічної інформації дозволяють демонстрування конкретних предметів замінити схематичними або символічними зображеннями або використовувати наочність як спосіб абстрагування та формування проблемних ситуацій.

Крім того, персональний комп'ютер створює умови для переходу на більш високий рівень інтелектуальної праці, бо чим більше автоматизується в машинних процесах діяльність людини, тим більше підвищується її психологічний рівень і вона може краще проявити свої творчі здібності. При традиційних формах навчання вчитель не може враховувати всі індивідуальні, особливості учнів і орієнтує навчальний процес на посереднього школяра з точки зору не лише його успішності, але й рівня психологічних характеристик. Значну допомогу вчителеві може надати використання комп'ютера для психодіагностичного тестування учнів, наприклад, визначення об'єму пам'яті, концентрації уваги, репродуктивності розумових процесів, оригінальності мислення та ін.

Безперечна ефективність використання персонального комп'ютера також при здійсненні поточного, проміжного контролю знань учнів, оскільки вона значно спрощує розробку алгоритму кавчання та допомагає педагогу проводити пі форми контролю. ПК може оцінити знання учнів більш об'єктивно та обґрунтовано, хоча Його виховні функції менші, ніж при традиційних формах навчання.

Вторгнення комп'ютера в практику загальноосвітньої школи є нині одним із найважливіших аспектів вдосконалення навчального процесу, збагачення арсеналу методичних засобів та прийомів. Завдання сучасного періоду розвитку освіти полягає у чіткому визначенні місця і ролі ПК у системі засобів навчання, а також у розробці методики комп'ютерного навчання і навчальних комп'ютерних програм на її основі.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2115. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия