Студопедия — Мікрокосм і макрокосм. Світське і священне 3 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мікрокосм і макрокосм. Світське і священне 3 страница






Таким «політичним тілом» Риму стало германське королівство. Ще франки були проголошені папами «захисниками престолу». Після роз­паду франкського королівства його місце в Центральній Європі зайняла держава саксів. Саксонський король Оттон І вінчався на царство в грубо­му франкському плащі в Аахені, сто­лиці франкського короля Карла Ве­ликого, і не просив корони у Риму — її папа сам запропонував йому після вдалого походу германців на Італію, 962 року. Прийнявши від Римської церкви корону, сакси прийняли і на­зву своєї держави — «Римська імпе­рія» (дещо пізніше — «Священна

:^


Римська імперія»). Це викликало бурхливі протести в Константино­полі, де ніколи не визнавали чийогось права на римську спадщину. Пропо­зиція Отгона скріпити союз шлюбом його сина з однією з візантійських принцес була грубо і з образами відкинута кесарем.

На землях германців у цей період, X—XIII ст., остаточно утвердився той устрій, що одержав назву феодально­го. Сугь його полягала в тому, що ви­щий володар надавав нижчому, за умов служби, в тому числі військової, в управління певну територію — фе­од або ф'єф, з частковим відступом своїх верховних прав (судити підлег­лих, збирати податки тощо). Коли власник ф'єфа заходив настільки да­леко, що перебирав собі Blutbahn, — право виносити смертні вироки підданим, — він ставав фактично не­залежним государем. Феодал, як на­зивали власника феода, міг викорис­товувати свої права щодо підлеглих, змушуючи платити йому чинш грішми або натурою або ж відробля­ти на пожалуваній йому землі. Зе­мельний наділ у класичному випадку був умовною власністю — держан­ням, яку феодал втрачав, якщо пере­ставав служити. Проте феод міг пе­рейти і в повну власність — аллод. При цьому могла зберігатись система владної напівзалєжносгі.

В системі, яку називають феодаль­ною, між селянами і феодалами існує певна взаємозалежність: селяни ви­конують певні повинності, а феодал мусить захищати своїх підлеглих, по-кровительствувати їм, підтримувати порядок. Крім того, рисою феодаль­них відносин є ієрархія «сеньйор — васал» з кодексом покровительства, з одного боку, і кодексом вірності — з іншого. Архаїчна система «даріння —


віддарування» продовжує жити в сис­темі васальних відносин, створюючи свою економічну і політичну струк­туру і свою поетику. Перетворюю­чись на самостійний об'єкт юридич­ного опису і морального прийняття, васальна вірність стає предметом оспівування спочатку в прован­сальській трубадурській поезії, а потім збагачується ритуалами і стає елементом культури рицарства.

У ранньому європейському Серед­ньовіччі військовий стан не завжди був почесним і престижним, оскільки серед військових — miles — і навіть їх вищої верстви були й раби. Пізніше на півдні складається стан кабалларіїв (від caballa — кіль), або, по-північнофранцузьки, шевальє. Калька з цього слова — німецьке Ritter. Наше «рицар» визначає соціальний стан, «лицар» — більше його етичну оцінку. В описувані часи спочатку у Франції, потім — по всій Європі складається ритуал посвяти в рицарі, являються турніри, герби, культ прекрасної дами (в реальності, як правило, кастелянші, тобто дру­жини господаря замку, castella). Зви­чайно, для якого-небудь небагатого рицаря з Пікардії, у якого було з вісім акрів землі, засіяної вівсом, і який не вилазив за межі мурів свого містечка і не завжди вмш читати, — а таких була більшість, — вся ця романтика залишалась чимось подібним до каз­ки, Слово «честь» він розумш бук­вально, як здобич; були й такі рицарі, групи яких бродили дорогами Євро­пи і жили грабунком вдів і сиріт. Проте культура рицарства набирала сили і впливу, особливо після того, як вона з'єдналась із старою культурою чернецьких орденів і в істериці хрес­тових походш породила духовно-ри­царські ордени.


Система васальної залежності ви­явилась ефективною за умов тодіш­ньої Європи, країни лісів, боліт і пус­тищ, де освоєнню краю перешкоджа­ли не стільки вторгнення грандіозних армій, скільки місцеві конфлікти та вторгнення невеликих загонів — скандинавів, арабів, аварш, угрів (ма­дяр) тощо. З невеликими конфлікта­ми могли оперативно впоратися мобільні вшська місцевих феодалів, не потребуючи великої й неповорот­кої армії імперії.

Другим могутнім чинником, що визначав долю Заходу, стали міста, Зокрема, міста конкурували з церк­вою за вплив на університети, що бу­ли досить незалежними корпо­раціями і лише під кінець XIII ст. ос­таточно підпали під контроль держа­ви і церкви, зокрема орденів домініканців та францисканців. З кінця XII ст. до університетів, а потім і ремісничих міських майстерень пе­реходить від монастирш головна роль у виготовленні книг.

До XII ст. Захід був помітно слаб­ший культурно, ніж візантіїтський Схід. Ще ближчим до давніх витоків середземноморської культури був на той час світ ісламу. Лише після успіхів реконкісти — відвоювання у арабів Іспанії — європейським вченим стали відомі головні твори Арістотеля, дав­но перекладені на арабську.

Нікейський собор 1054 р. проклав межу між католиками і православ­ними. Але він і попередив, що напас­ти на Константинополь — все одно, що пролити кров Христову. Тому, коли рицарі-пілігрими третього хре­стового походу 1204 р. опинилися під Константинополем, єпископам довелося їх переконувати, за слова­ми сучасника, «що битва є закон­ною, бо греки — зрадники і вбивці і


ікону в окладі: пишний ритуал перед­бачав строго визначений порядок, особистість немовби проглядала у підготовлених для неї виразах. Тому насправді під важким золоченим при­криттям владних відносин жили і ре­ально діяли людські зв'язки, визначу­вані словом «філія». Це слово бук­вально означає дружбу і любов, але тут воно розумілося як особистий зв'язок, що може однаковою мірою сполучати як відданих друзів або воїнів, так і злочинців в один згурто­ваний клан. У центрі клану знаходив­ся імператор в оточенні відданих рабів-євнухів. Тому, хоч знатність по­ходження з часом відігравала дедалі помітнішу роль, система відзначалась великою «вертикальною мобільніс­тю»: титули і пожалування не були спадковими, навіть на імператор­ський престол потрапляли люди із плебейських низів. Ця система культивувала не­щирість, хитрість і жорстокість, але вона була досить ефективною, доз­воляючи висуватись на імпера­торські пости подекуди людям видат­ним, освіченим, здатним керувати імперією. Взагалі, як для тих часів, Візантія була досить освіченою: деся­та частина населення була письмен­ною, в містах були школи, у великих містах — добрі школи, але тільки Константинополю дозволялося мати справжні вищі школи з класами філософії. Панування популістської демагогії в суспільстві з порівняно відкритим характером мит призво­дило водночас до великого авторите­ту освіченості і до безмежної влади забобонів, орієнтації культури на примітивні простонародні смаки. Школи і на Заході, і в Візантії діли­лись на «тривіум». де вивчались гра­матика, риторика і діалектика, і

їм чужа вірність, адже вони вбили свого законного сеньйора, і вони гірші від євреїв»'. Рицарів перекона­ти у чому завгодно було неважко — вони були впевнені, що у місті, яке лежало перед ними, знаходиться дві третини багатств світу. Після пере­можного штурму всю золоту і срібну утвар, золототканій матерії, дорогоцінне каміння, кришталь та інші скарби віднесли до одного мо­настиря для чесного поддлу здобичі; для опису багатства свідкам забрак­ло слів. Найцінніше розікрали баро­ни і венеціанці.

Значення цього погрому полягало не тільки в тому, що він став поштов­хом, який розвалив Візантію. Було пролито християнами християнську кров, і обидві сторони стали смертно чужими одна одній, що і стало дже­релом ще не однієї трагедії.

Візантія

«Візантія» — штучний термін, вига­даний істориками. Ця держава нази­вала себе просто Римом і вважалась продовжувачем традицій Імперії на тій підставі, що успадкувала і право, і територію, і імперську знать. Тери­торія, щоправда, різко скоротилася, але після подолання внутрішньої кри­зи та низки перемог над військами ісламу в X ст. Новий Рим займав знач­ні для того часу простори корінної Греції на Балканах та в Малій Азії. Се­бе громадяни цієї держави називали римлянами («ромеями»), слово «еллін» було лайливим синонімом язичника. Віруючі західної церкви були для «ро-меїв» «латинянами», а «латиняни» зневажливо називали перших «грека-

обпр де Клари- МИ», ЯК І В СТарориМСЬКу добу.

|1",'"'шн" Античні міста-поліси знаходилися

гаде. _ в глиоокому занепаді. Площа їх ско-


ротилася вп'ятеро-вдесятеро, серед уламків колон паслися вівці, на ко­лишніх центральних площах — аго­рах — в Афінах, Корінфі та інших містах стояли церковки і розташову­валися цвинтарі. Нові міста Римсько­го часу теж вийшли з кризи підупали -ми й зубожілими; як і вся країна, во­ни набули виразно сільського, агра-ризованого вигляду. Тільки величез­ний Константинополь залишався принаднішим для всього світу містом-гігантом, славним своєю розкішшю. За населенням (майже 400 тис. мешканців) близькою до ньо­го була лише столиця арабського халіфату в Андалуеії — Кордоба; міста Європи рідко налічували більше 5 тис. населення, сам старий Рим — не більше 45 тис. (а, можливо, і лише 15 тис.) мешканців. І багатство Нового Риму було вже не те: поряд із запаморочливим багатством цент­ру — сморід і напівтемрява кривих вузеньких вуличок, де в крихітному мешканні — майже нічого, крім брудної посгелі та жаровні на зиму. Тут, як і в провінційних містах, вули­цями бродили кози, а біля будинків вирощувались капуста та огірки.

Новий Рим зберіг рису старовинно­го полісу: вся держава розглядалась як продовження міста. Імперія була підпорядкована столичному монстру. Константинополь не торгував — його постачали. Для столиці хліб скупову­вали за твердими зниженими цінами (на зразок «хлібозаготівель»), пред­ставник єпарха (міського голови) сте­жив, щоб худоба, яку приганяли до міста щоденно, продавалась м'ясни­кам не дорожче визначеної ціни. Діяльність ремісників була детально регламентована, оскільки й вони по­кликані були забезпечити населення всім необхідним за невелику ціну. А


Щоб провінційні міста не були конку­рентами, їх утискували, як тільки мог­ли. Пам'ятаючи небезпеку стихії, люмпенізованого натовпу, особливо партій болільників на іподромах, імперія сполучала граничну жор­стокість владних структур і розгалу­жену систему шпигунства з заграван­ня м із найелементарнішими, най-грубішими соціальними інстинктами

мас. Імперія належала чиновницькій юрократії, що становила чітку єрархію почесних титулів, роз-ядів, рангів. На вершині піраміди находився імператор — василевс, з кесар, проголошений персоною "-вященною, безпосереднім пред­ставником та втіленням Бога на емлі. Культ священної особи імпе-атора охоплював усі сфери життя і втілювався як у високих мисте­цьких формах, так і в майже цирко­вому ритуалі. Колишні партії пере­творилися на громадські організації при іподромах, одним із обов'язків яких було уславлення імператора.

При цьому історія Візантії — це історія безконечних переворотів, осліплень, задушень, зарізань одно­го за одним всевладних кесарів їх дружинами, коханцями дружин, братами, племінниками, полковод­цями, адміністраторами.

Характерна риса власне візантій­ського деспотизму — безмежне по­клоніння не самій тю собі особі імпе­ратора та відповідно до ієрархії — до­годжання знатним людям. У Візантії схилялися саме перед місцем у освя­ченій релігією ієрархії. І церковні вла­дики, й імператори-письменники (Лев VI Мудрий, син його Костянтин Багрянородний) твердили, що коли імператор «забуде страх Божий», йо­го можна і вбити. Система нагадувала


 


Amp;0



ній з кінця в кінець займала майже рік, але подорожній на своєму мулі або верблюді скрізь знаходив ана­логічні закони і схожі звичаї, скрізь міг розрахуватися не тільки золоти­ми динарами або срібними диргема-ми, а й векселями або чеками у місцевих банкірів і ночував себе без­печніше, ніж мандрівник у Цент­ральній Європі аж до XVIII століття. Саме в цей період з'являються вищі досягнення країн ісламу, пов'язані з іменами аль Фарабі, ібн Сіни (Авіценни), Ібн Рошда (Аверроеса), Фірдоусі, Омара Хайяма. Сприйнятгя спадщини античної культури світом ісламу було строго цілеспрямованим та вибірковим. Ви­кладання в ісламських «університе­тах» зосереджувалось навколо бого­слов'я та ісламського права, яке вод­ночас було й кодексом звичаїв та мо­ралі. Все, що виходило за межі інте­ресів улема (вчителя богослов'я) та факіха (вчителя права), відсівалося від культури ісламу. Але, оскільки в країнах ісламу були численні грома­ди інаховіруючих — християн, іудеїв, прихильники* індійських релігій, зо-роастрійців, — то існувала потреба і в філософії та логіці, і в поршняльному богослов'ї, що свідчило про иечувану для Середньовіччя толерантність. Та­ка віротерпимість притаманна пер­шим століттям епохи Аббасидів, і ідейні опоненти іноді навчали навіть в одній мечеті. У міру розкладу верхівки суспіль­ства посилюються опозиційні течії з їх прагненням повернутися до «за­сад віри» (традиціоналізм або фун-даменталізм). Цьому сприяв стан безперервної війни, що її вів іслам проти християнського світу. Райони, прикордонні з Візантією, притягува­ли фанатиків, невдах і авантюристів,

«квадривіум», з арифметикою, гео­метрією, астрономією, музикою. Ця система мала переваги все ж на Сході: тут була Греція, тут зберіга­лися рукописи літературних і філо­софських творів, тут читали і кла­сиків, і теоретиків мистецтв і музи­ки. М'який відблиск елліністичної культури завжди лежав на Візантії, а чим далі, тим менше «ромеї» соро­мились визнавати користь еллін­ської освіти.

Збідніла імперія не могла утриму­вати військо, за винятком флоту, та й то на засадах найманетва. Осно­вою військової організації була сис­тема ополчення, яке в мирний час утримувало себе працею на наділах землі. Пожалування землею свого роду командуючих вшськовими ок­ругами, хоча і без передачі її у власність, призводило до посилення провінцшної знаті, яка не без успіху прагнула спочатку до участі в сто­личних інтригах, а потім і до унеза-лежнення від центру. Наскільки слабкою насправді виявилася влада імператорів, показав 1204 p., коли після погрому, вчиненого хресто­носцями в Константинополі, імперія розвалилася, щоб більше ніколи не об'єднатися під одним скіпетром.

Церква у Візантії займала підпо­рядковане становище; в системі влади і не претендувала на зверхність щодо монарха. Кесар призначав єпископів, і був випадок, коли єпископом став катехумен — ще не хрещений «огла-шенний», який тільки готувався ста­ти християнином. Пишність церков­ної служби та краса і багатство храмів впливали на іноземців інколи більше, ніж військова міць імперії. Проте одна справа — співвідношен­ня владних структур у Візантії, а інша справа — особисті стосунки і впливи.


Не раз патріархи вступали в супереч­ки з імператорами і змушували їх відступити. Сильний і войовничий імператор Михаїл Комнін (правив у 1143—1180 pp.) мав відкриту дис­кусію з патріархом, у ході якої дово­див, що ромеям потрібен союз із За­ходом ціною навіть підпорядкуваиші Римській церкві. Патріарх же вва­жав, що краще підкоритися халіфам, ніж іти на союз із латинянами. 1 імпе­ратор, зважаючи на зростаючий по­нурий націоналізм мас, був змуше­ний публічно визнати правоту патріарха.

Через два десятки років після того, як кесар грубо відмовив імперато­рові германської Римської імперії, інший кесар віддав свою сестру за кагана слов'янської Київської дер­жави. Це було нечувано для тодіш­ньої візантійської дипломатичної практики. Недосяжна, на відміну від Болгарії, для візантійської зброї, майже недосяжна для візантійських інтриг Руська держава стала чинни­ком європейської політики і куль­турним партнером європейської цивілізації.

Слід зважати на ту обставину, що християнська Європа вела непе­рервну війну із світом ісламу. Безпо­середнім противником воїнів ісламу була передусім Візантія, що воювала на своїх сухопутних кордонах у К4алій Азії. В X ст. їй вдалося завдати халіфату значної поразки і поверну­ти частину втрачених азшських во­лодінь. Араби захопили частину південної Італії і здійснювали окремі набіїн на землі християнського Се­редземномор'я, а також протистояли учасникам хрестових походів, що відбувалися у 1096—1270 роках.


Азійський Схід

Для світу ісламу розглядуваний період приблизно збігається з епохою Аббасидів (750—1258 pp.) Після вторг­нення з Хорасану в Сирію Абу Абба-са Кривавого халіфи спираються вже не на арабські етнічні сили та племін­ні угруповання, а на иадетнічну ісламську теократичну організацію, що використовувала апарат і тра­дицію іранської держави. «Вітчизна ісламу» — мамлакат аль-іслам — стає типовим імперським утворенням. Різниця між арабськими і неараб-ськими мусульманами практично стає неістотною. Центр халіфату пе­реміщається на схід, у Вавилонію, де (персидські зодчі будують нову столи­цю— Багдад. Імперія ісламу відкрита передусім східним виливам. З Індії йдуть і сюжети казок «Тисяча і однієї ночі», і одяг, починаючи з тюрбана, і висока індійська математика, і музич­ний лад. Водночас іде «іранське вторг­нення» в літературу, орієнтація на персидські державні форми, ісламізо-ваких іранських чиновників та дих-кан (землевласників), на курдські войовничі племена. Іслам сформувався як теократична і тоталітарна ідеологія, де релшйна і державно-правова організації то­тожні. Це призвело до парадоксаль­них наслідків: відсутність церкви як окремої ісламської інституції не доз­воляла санкціонувати догматику і підтримувала простоту культу. Тому тривалий час у країнах ісламу поряд з безправ'ям, деспотизмом халіфів сусідить віротерпимість.

З початку X ст. халіфат розпа­дається на окремі історичні області. Але переставши існувати як цілісний політичний утвір, мамлакат аль-іслам стає дійсною культурно-релігійною цілісністю. Подорож по



шукачів здобичі й слави. У XI ст. в малу Азію вторглися кочовики-турк-мени, очолювані родом Сельджуків. Створення султанату Сельджуків у межах ісламського світу різко зміни­ло співвідношення сил на користь традиціоналістів і архаїчних суспіль­них форм, У світі ісламу почалася де­градація культури, зростало всевлад­дя військово-політичної верхівки.

Легенда про вибір між християн­ством, ісламом та іудаїзмом, який нібито робив князь Володимир, відображає якісь привабливі кон­такт Русі з країнами ісламу. Проте пои' азавня навіть з іудаїстською Ха-зарією були для Русі більш серйоз­ними зв'язками зі Сходом, ніж тор­говельні зв'язки з мамлакат-аль-іслам. Реальними контактами Русі зі Сходом були насамперед стосунки з кочовим світом.

При всій небезпеці Великого Сте­пу враження, що може створитися від постійних закликів до об'єднан­ня проти Поля, які ми зустрічаємо в літописах, не зовсім відповідало б дійсності. Якщо вважати, що по­ловці знаходилися в стані постійної війни з Руссю і становили загрозу її існуванню майже так само, як пізніше — монголи, то виникає безліч незрозумілих фактів..Адже гри найбільші шляхи Київської землі проходили через степ, де па­нували половці: Залозний шлях вів з Києва на Дон, Соляний — вздовж Дніпра на річку Самару, Вовчі Води і далі на Перекоп і в Крим, нарешті, знаменитий Гречник — по Дніпру через пороги до Чорного моря. І всі ці шляхи діяли навіть у часи військо­вих зіткнень, хоча половці брали з купців і подорожніх велике мито. Ще цікавіше, що на південному Подніпров'ї з самого початку сло-


в'янської колонізації проживали якісь потомки уличів, до них підсе­лялися алани, тюрки-болгари, по­стійно йшов потік нових поселенців з руської півночі. Все це якось не вкладається в картину постійної війни із Степом не на життя, а на смерть.

Очевидно, військова загроза з бо­ку половців, як раніше — печенігів; була звичайною для сусідства кочовиків і землеробів. Кочовики час від часу своїми набігами спусто­шували землі сусідів, сусіди не зали­шалися в боргу, але військове моло­децтво не вичерпує відносин аграр-но-міської цивілізації з кочовим По­лем. Кочовики, як правило, ведуть із сусідами постійну торгівлю, оскільки не забезпечують себе повністю хлібом та іншими товарами, особли­во міського виробництва. До того ж серед усіх драматичних епізодів грабіжницьких нашесть половців на Руську землю чи не половина припа­дає на війни, де половці виступали союзниками князів — ініціаторів конфлікту. СМ. Соловйов підраху­вав, що чернігівські Ольговичі при­водили половців 15 разів, а сам Воло­димир Мономах—19!

Підсумовуючи, можна сказати, що визначення культурно-історич­ного місця Київської Русі як синтезу Сходу і Заходу було б неприпусти­мим спрощенням. Насамперед «схід» настільки різноманітний, — від степу до малоазійського деспо­тизму, — що хибно говорити про «Азію взагалі». Європейський світ, до якого після прийняття християн­ства включається культурне життя слов'ян, мав власний «захід» і влас­ний «схід», які, кожен по-своєму, зберігали і розвивали старі куль­турні традиції.


§ 2. РУСЬ У КУЛЬТУРНО-ПОЛІТИЧНІЙ ПЕРСПЕКТИВІ УКРАЇНИ

Мовний вимір

З РОЗВИТКОМ міст, особливо з по­ширенням християнства східного обряду на всій величезній і різно­манітній з етнокультурного погляду території, що визнавала політичну зверхність Києва, панувала одно­типна міська, в тому числі книжна, культура, діяли приблизно однакові юридичні норми, в ролі засобу висо­кого культурного спілкування вжи­валася одна літературна мова. Це дає підстави говорити, що слов'ян­ство Східної Європи жило в єдино­му культурному просторі. Можли­вий найпростіший, здавалось би, вихід: проголосити східну Слов'ян­щину монолітною давньоруською зоною, «колискою трьох братніх на­родів і трьох братніх культур».

Справді, культура Київської Русі стала колискою трьох культур — ук­раїнської, російської, білоруської. Але це стосується тільки книжної культури. Більше того, книжна східнохристиянська культура цер­ковнослов'янською мовою була спільною також для болгар, східних романців, сербів. Теза про те, що в рамках єдиної феодальної держа­ви — Київської Русі — «сформувала­ся» єдина руська «феодальна» на­родність, щоб майже одразу, на жаль, розпастися під впливом фео­дальної роздрібненості, не витр: критики.

Водночас із певним внутрішнім опором сприймається беззастереж­не проголошення Київської Русі давньою Україною. Не кажучи вже


проте, що сам термін «Україна» як­що і вживався в давньоруські часи, то лише в розумінні лісостепової,окраїни» держави. Сумнівним за­лишається сам факт відокремлення русинів Київського часу — предків українців — в окрему етнічну кате­горію у їх власній самосвідомості.

Насправді, терміни Русь, русин (зрідка русич), руський вживаються або в надто широкому значенні, що охоплює всю державу від Новго­родської півночі до Приазовської Тьмутаракані, або ж у надто вузько­му значенні, що стосується лише по-лянських земель (Київщина та Чернігівщина). Не згасають супереч­ки про походження самого терміна Слово добре етимологізується на іранському ґрунті, але сучасники наполегливо виводять його з гер­манських коренів, приписуючи цей етнонім давнім шведам, («варягам»). Можливий, щоправда, компроміс: у міфологію скандинавів аси, як вста­новлено, потрапили з осетинсько-аланського світу, — чому б не могли так само потрапити і роси-русь? У будь-якому разі, літописці сприйма­ють слово як чуже і ледве-ледве за­своєне в слов'янському світі. А іншо­го етноніма для південної території Східної Слов'янщини — нинішньої України — не існувало.

В сучасній етнології та соціальній філософії часто приймають за кри­терій існування нації (народності, етносу) наявність етнічної са­мосвідомості. Цей принцип не може бути застосований без огляду на різницю в історичних формах са­мосвідомості й самоусвідомлення. Що стосується етнокультурної ситу­ації н Київській Русі, то тут необ­хідно взяти до уваги теорію диглосії і двомовності, висунуту Ч.А. Фергу-


 



з|,д



еоном і обґрунтовану на давньору­ському матеріалі Б.А. Успенським.

Відрізняють двомовність, коли люди в побуті і культурному спілку­ванні користуються двома рівно­правними мовами, від диглосії, коли кожна з цих двох мов вживається тільки в певній ролі, у визначеній функції. В культурній ситуації Київської Русі мовою літератури, культу, права була спеціальна «ви­сока», книжна мова, сформована на тій слов'янській основі (очевидно, салонікського діалекту, близького до староболгарської), яка була знайо­ма великим просвітителям Кирилу і Мефодію. В побуті розмовляли «племінними», етнічними діалекта­ми, які впливали на мовні стилі літе­ратурних пам'яток залежно від місця їх створення і соціально-куль­турної функції. Але сама ідея нормо-ваності мови ніколи не пов'язувала­ся з етнічним діалектом. Нормована, культурна мова — це тільки мова книжна і сакральна. Розмовляти в побуті книжною мовою, переклада­ти з книжної на побутову тощо не можна — ці два типи мов живуть у різних площинах. Така ситуація існувала в Україні, за Успенським, десь до XVI ст., в Росії — на століття пізніше.

Йдеться, таким чином, не тільки про мовну, а й про культурну зага­лом самосвідомість. «Етнічна са­мосвідомість» за умов диглосії — це абсурд. Самосвідомість взагалі є культурне явище, вона належить не до побутового, а до «високого» рівня, не до рівня стихії, природи, а до рівня порядку і культури. Як етнічні говірки і діалекти належать до хаосу мовної стихії, так до побу­тової, неокультуреної поведікковоі стихії належить етнічна («племіп-


на») самосвідомість. Звичайно, ко­жен знав, що він древлянин чи поля­нин, нарешті, що він слов'янин вза­галі, але як людина культури, як лю­дина із самосвідомістю, він ототож­нював себе з Руссю як державою, або з християнством як культурою.

Звідси не випливає, що етнокуль­турної спільноти, яка була базою для майбутньої української нації, в часи Київської Русі не існувало. Ніколи для людини не збігається самосвідомість і буття, ніколи не одне і те ж — бути ки­мось і думати про себе, хто ти є.

Дані археології свідчать, що на всьому перебігу історії часів Київ­ської Русі зберігалися етнокультурні особливості літописних «племен»-ет-носів, які, крім полян, зберігали внутрішній племінний поділ. З пішо­го боку, впродовж усього домон-гольського періоду залишається за­гальнослов'янська самосвідомість, що знаходить вияв зокрема у спільності імен на -мир та -слав, на­самперед у князівському середовищі, А проте вже в період Русі чітко вияв­ляється відмінність між різними культурними зонами, насамперед зо­нами півдня і півночі.

Ми не знаємо, якими діалектами розмовляли етноси Київської Русі. Проте загальний хід мовного роз­витку на східнослов'янській тери­торії досить переконливо дослідже­ний. Ще в 30-х роках М.С. Трубе-цькой показав, що давньоруський масив діалектів спершу розпадався на дві групи: північну і південну, які мали центрами відповідно Новгород і Київ. Особливістю південної групи, до якої входили також попередники майбутніх иівденновеликоруських говірок, була їх близькість до півден­нослов'янського мовного і культур­ного світу. Ця різниця в орієнтаціях


ілюструється згадкою про обмін да­рами між Київським князем Ізясла-вом та Смоленським князем Рости­славом: Ізяслав «да дари Ростиславу,.что от Рус киї землі і от всіх царских.земель» (тобто від Візантії), а Рости­слав «да дари Ізяславу, что от верьхніх земль і от варяг»'. Звідси, з одного боку, їх консервативність, прив'язаність до слов'янських мов­но-культурних традицій, з іншого Ібоку чутливість до тих змін, які йшли із слов'янського Півдня. Північ же, чинячи опір новаціям з півдня, була сприятлива до впливів з західнофіиського світу та з лєтто-ли-товської Прибалтики. Так, південь дуже рано засвоїв «скіфське» (чи «українське») «м'яке» г, північ «по-фінськи» не розрізняла ці ч.

Три головні мовні явища прохо­дять хвилями через всю слов'янську мовну стихло: (1) перетворення зву­ка, що позначався на письмі літерою «ять», на «є» на півночі, «і» на півдні; (2) втрата музичної інтонації та дов­готи голосівок, заміна музичного інтонування наголосом; (3) «падіння єрів» («єрами» називаються літери «і.» та «ь»,що означали колись неви­разні голосівки, близькі до «о» та «і»). Море східнослов'янських діа­лектів являло собою єдину мову в тому розумінні, що по ньому пе-али одні й ті ж мовні новації, Але вони перебіїали в різний час, утворюючи різні комбінації, і тут північ і південь утворювали різні Умови для реалізації мовних змін. Так, коли на півдні зникли «єри», то інтонації і різна довгота голосівок Ще існували; на півночі ж усі ці но­вації ще не розпочались. Туди пер­шою прийшла заміна інтонації та довготи наголосом, а вже потім по­чалось «падіння редукованих» —


зникнення «єрів». Ця різниця в комбінаціях одних і тих же мовних змін приводила до того, що північні діалекти виявлялись несприятливи­ми до одних новацій, південні — до іїшіих.

А в період між серединою XII ст. та серединою XIII ст. відбуваються зміни, які заторкують уже тільки ук­раїнську мовну область. Відбува­ються мовні явища, які становлять підґрунтя особливостей фонетичної системи української мови: насампе­ред затвердіння м'яких приголос­них, що після приголосної змінює є на є, / на и. Десь протягом XII ст. ук­раїнська мова в найархаїчнішому її варіанті відокремлюється в особли­ву мовну сферу, за межі якої новації уже не розповсюджуються або роз­повсюджуються в іншому вигляді.

М.С. Трубецькой підкреслював, що «правеликоруської» мови взагалі не існувало: попередників великору­ської мови слід відносити до двох різних мовних зон — північновелико-руської (з культурним ядром в Новго­роді — Пскові) та північно-східного діалекту ишденноруської (з культур­ним ядром у регіоні Москви).







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 438. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия