Студопедия — Кожухотрубчасті теплообмінники і холодильники.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Кожухотрубчасті теплообмінники і холодильники.






Корпуса апаратів виконують у вигляді циліндричних обичайок з листового матеріалу.

Горизонтальний теплообмінник напівжорсткої конструкції представлений на рис. 1.

 

 

Кожухотрубчасті теплообмінники вертикальні або горизонталь­ні жорсткої конструкції типу ТН або напівжорсткої конструкції з температурним компенсатором на корпусі типу ТК (див. рис. 1) використовують для нагрівання і (або) охолодження газів і рідин - теп­лоносіїв, які знаходяться під тиском 0,6-4,0 МПа, і не змінюють свого агрегатного стану. Такі теплообмінники бувають одноходовими по трубному і багатоходовими по міжтрубному простору, з нерухомими трубними дошками. Їх виготовляють діаметром кожуха від 400 до 1200 мм з гладких теплообмінних труб діаметром 20x2 або 25x2 мм і довжиною від 2 до 9 м з площею поверхні теплообміну від 17 до 960 м2.

 

Компенсатори лінзові осьові, які встановлюються на корпусі апарату, призначені для компенсації температурних і механічних пересувань сосудів і апаратів. Компенсатори виготовляють з однієї, двох, трьох і чотирьох лінз, і зварюються з обичайками корпуса.

На рис. 2 показаний вид дволінзового компенсатору

Рис. 2 – Компенсатор з двох лінз

 

Кожухотрубчасті теплообмінники вертикальні або горизонтальні напівжорсткої конструкції, багатоходові по трубному і міжтрубному простору, з еліптичними (див. рис. 1) або плоскими кришками використовують для нагрівання або охолодження середовищ, які знаходяться під тиском 1—4 МПа.

Апарати виготовляють з внутрішнім діаметром корпуса 325-1200 мм і довжиною труб 1500-9000 мм, площа поверхні по зовнішньому діаметру труб складає від 6,5 до 937 м2.

 

Труби у кожухотрубчастих теплообмінниках розміщують у трубних дошках. Трубні дошки представляють собою диски, в яких просвердлені отвори під трубки. Отвори розташовуються по вершинам рівносторонніх трикутників - по шестикутникам або по концентричним колам, іноді по вершинам квадратів або у шаховому порядку з шагом, рівним 1,25-1,5 зовнішнього діаметра труб. Найбільш компактним є трубний пучок при шаховому розміщенні труб.

Рис. 3 - Розміщення труб у трубних дошках:

1 – по шестикутникам; 2 – по концентричним колам

 

Кріплення труб у трубній дошці повинно бути міцним, герметичним і забезпечувати легку заміну труб.

Використовуються декілька варіантів кріплення:

- розвальцювання труб у гладких отворах;

- розвальцювання труб з їх відбортовкою;

- розвальцювання з ущільнювальними кільцевими канавками;

- приварювання труб до трубної дошки (припайка або приклейка труб);

- сальникове з’єднання.

 

На рис. 4 показані способи кріплення труб у трубній дошці.

 

 

Рис. 4 – Способи кріплення труб у трубних дошках

а – розвальцювання; б – розвальцювання з відбортуванням; в – розвальцювання з канавками ущільнення; г – приварювання; д – сальникове з’єднання

 

 

Найбільше розповсюдження одержало розвальцювання труб у отворах трубної дошки.

Іноді для особливо відповідальних з’єднань використовують комбіновані способи з’єднання труб: наприклад, розвальцювання, а потім зварювання.

 

З врахуванням властивостей сере­довища використовують сталеві безшовні труби сталей марок 10 і 20, для агресивного середовища використовують труби з легованих сталей, алюмінію і його сплавів, титанових сплавів, латуні, міді і інших матеріалів.

У розподільній камері багатоходових теплообмінників вста­новлюють перегородки, які дозволяють організувати розподілення по­току теплоносія у трубах в залежності від числа ходів. Один хід охвачує певну кількість труб, по яким теплоносій рухається в одному напрямку від розподільної камери однієї труб­ної дошки до іншої розподільної камери. Після проходження одного ходу рідина (газ) повертають у порожнині протилежної кришки і повертаються у порожнину розподільної камери.

Для багатоходових теплообмінників трубна дошка виглядає таким чином (див. рис. 5):

1 – при двох ходах по трубам;

2 - при чотирьох ходах по трубам,

3 - при шести ходах по трубам.

1) 2) 3)

 

Рис. 5 – Вигляд трубної дошки для багатоходових теплообмінниках

 

Від чис­ла перегородок у розподільчій камері залежить кількість ходів теп­лоносія у трубному просторі. Теплообмінники вказаного типу виготовляють з числом ходів 2, 4 і 6. При виготовленні розподільної камери перегородки приварюють або відливають за одно ціле з кришками. У трубній дошці, що примикає, виконують направ­ляючі пази, в які входять перегородки разом з ущільнюючими прокладками. Трубні дошки у теплообмінниках жорсткої і напівжор­сткої конструкції з’єднують нерухомо з корпусом за допомогою зварювання або закріплюють у міжфланцевих з’єднаннях.

У міжтрубному просторі для організації поперечного обтікання пучка труб, а також для закріплення труб з метою запобігання їх змішування, прогину і вібрації, встановлюють односторонні або двосторонні попереч­ні перегородки сегментного типу або типу диск-кільце. Для підвищення жорсткості трубного пучка і дистанціювання поперечних перегородок встановлюють систему стяжних стрижнів, труб або розпірок.

 

Кожухотрубчасті теплообмінники нежорсткої конструкції (див. рис. 6) використовують у випадках необхідності компенсування великих температурних подовжень трубчатки при перепаді температур між теплоносіями більше 50°С. При цьому корпус і трубчатка мають ­можливість вільно рухатися одне відносно другого.

 

 

Для багатоходових теплообмінників використовують апарати з плаваючою голівкою (рис. 6) або з U-подібними трубами (рис. 7). В таких апаратах трубні дошки вхідної камери закріплюють і ущільнюють у фланцевому з’єднанні, що дозволяє при необхідності вилучати трубчатку для чищення або ремонту.

Теплообмінники горизонтальні з плаваючою голівкою призна­чені для роботи під тиском від 1,6 до 6,3 МПа. Їх виготовляють з внут­рішнім діаметром корпуса 325-1400 мм і довжиною труб 3000-9000 мм з числом ходів по трубному простору 2 або 4, і поверхнею теплообміну 10-1200 м2.

Теплообмінники двоходові з внутрішнім діаметром корпуса 300-500 мм і довжиною труб 3000 або 6000 мм можуть бути виготовлені для роботи у вертикальному положенні. Горизон­тальні теплообмінники укладають на дві сідлові опори 7.

Зазвичай у трубний простір направляють теплоносій, що може утворювати відкладення, які періодично видаляються при чищенні. Теплоносій, який в процесі теплообміну охолоджується і його щільність збільшується, направляють зверху донизу, а теплоносій, який нагрівається, відповідно рекомендується направляти знизу догори.

Кожухотрубчасті двоходові теплообмінники з U-подібними трубами виготовляють з внутрішнім діаметром 400-1400 мм довжиною труб 3000, 6000 і 9000 мм, поверхня теплопередачі по зовнішньому діаметру труб складає від 26 до 1370 м2. Апарат має одну трубну дошку, закріплену у фланцевому з’єднанні, що дозволяє періодично вилучати трубчатку з корпуса для огляду, чищення і ремонту. При очищенні і ремонті для полегшення вилучення трубчатки з міжтрубного простору у нижній частині трубчатки передбачені полозки. Основним недоліком теплообмінників з U-подібними трубами є трудність очищення внутрішньої поверх­ні труб, тому їх використовують у процесах теплообміну при використанні чистих теплоносіїв.

 

 

Для роботи при підвищених температурах і тиску в діапазоні температур 0~540°С і тиску 5-10 МПа використовують теплообмінні апарати з хвилястим (сильфонним) компенсатором (див. рис. 8).

 

Рис. 8 – Кожухотрубчастий теплообмінник нежорсткої конструкції

з хвилястим (сильфонним) компенсатором:

1 – розподільна камера; 2 – трубна решітка; 3 – корпус; 4 – трубчатка;

5 – плаваюча голівка; 6 – кришка задня; 7 сильфонний компенсатор; 8 опора

 

Температурні подовження трубчатки компенсують за допомогою хвилястого (сильфонного) компенсатора, поміщеного усередині корпуса і встановленого на трубопроводі, по якому з трубного простору відводиться теплоносій. Така конструкція вузла компенсації температурних подовжень є компактною, а головне розвантаже­ною від дії підвищеного тиску, оскільки на хвилястий компенсатор тиск діє з двох сторін: зовнішній тиск з боку теп­лоносія у міжтрубному просторі і внутрішній тиск з боку теплоносія, що проходить у трубному пучці.

В теплообміннику використовують багатохвильовий компенсатор, виготовлений з штампо­ваних напівлінз з тонколистового металу. Такі теплообмінники виготовляють з діаметром кожуха 800-1300 мм, довжиною труб 6000 і 9000 мм і площею поверхні теплообміну від 178 до 1088 м2.

На трубчатці встановлені перегородки або опірні пластини, які надають жорсткість всієї конструкції, а також сприяють інтенсифікації теплообміну при поперечному набіганні потоку пари на поверхню пучка труб. У нижній частині трубчатки розташована роликова опірна платформа, яка полегшує витягування і встановлення трубчатки при проведення ремонтних робіт.

 

Теплообмінники-випарники використовують у холодильних установках для випарювання низькокиплячих хладоагентів при охолодженні нагрітого робочого середовища до низьких температур, а також у ректифікаційних і десорбційних установках як парогенеруюче обладнання для обігрівання нижньої частини колони потоком пари киплячого компонента. Такі апарати у газовій та нафтопереробній промисловості називають ребойлерами.

У хімічній промисловості теплообмінники-випарники використовують в якості котлів-утилізаторів тепла нагрітих газів з метою одержання насиченої водяної пари тиском 0,3 - 1,3 MПa.

У газорозподільних установках широко використовують горизонтальні випарники з подачею гарячого теплоносія у трубний простір, випарюванням холодного теплоносія у міжтрубному просторі і організацією парового простору для сепарації крапель киплячої рідини.

 

 

У випарниках з паровим простором температурні подовження трубчатки компенсують використанням U-подібних трубок або використанням трубчатки з плаваючою голівкою (див. рис. 9).

У міжтрубному просторі підтримується постійний рівень киплячої рідини над трубним пучком за допомогою переливної перегородки, що в окремих випадках дозволяє проводити випаровування індивідуальних компонентів рідини при її русі впродовж трубчатки і безперервному відведенні випареної рідини.

Стандартом (ГОСТ 14248 79) регламентовано виготовлення апа­ратів двох різновидів:

- з конічним (виконання I) або еліптичним (виконання II)
днищем і компенсацією температурних подовжень використанням U-подібних трубок (рис. 9);

- з конічним (виконання I) або еліптичним (виконання II)
днищем і компенсацією температурних подовжень використанням плаваючої голівки (рис. 10).

При високих теплових навантаженнях в апаратах з еліптичним днищем встановлюють два або три трубних пучка, які можуть бути виготовлені з нержавіючої сталі, що подовжує строк експлуатації апарату.

 

 

Випарники с U-подібними трубами виготовляють з діа­метром корпуса 800-1600 мм при довжині труб 6000 мм у одному трубному пучці з площею поверхні теплообміну 51-224 м2. При використанні двох або трьох трубних пучків діаметр корпуса складає 2400-2800 мм з площею поверхні теплообміну 240-448 м2.

Випарники з плаваючою голівкою виготовляють з діа­метром корпуса 800- 1600 мм при одному трубному пучці з площею поверхні теплообміну 38-170 м2, при використанні двох або трьох трубних пучків діаметр корпуса складає 2400-2800 мм, загальна площа поверхні теплообміну складає 192-340 м2.

В якості гарячого теплоносія, який подається у трубній про­стір, використовують насичену водяну пару, нагріти нафтопро­дукти або гарячі гази в залежності від температурного режиму.

Теплообмінники типу "труба в трубі";. Для нагрівання, охолодже­ння та конденсації газів під високим тиском (вище 10 МПа) широке використання одержали теплообмінники типу "'труба в трубі". Цей теплообмінник - одна з небагатьох вдалих конструкцій, що працює в області високого тиску.

На рис. 11 показана конструктивна схема багатосекційного теп­лообмінника типу "труба в трубі".

 

Рис. 11 - Схема багатосекційного теп­лообмінника типу "труба в трубі".

 

У теплообмінниках типу «труба в трубі» товстостінні труби малого діаметру, розраховані на використання під високим тиском, поміщають співвісно із зазором по центру труб 2 більшого діаметру, виконуючих задачі корпуса теплообмінного елемента. Труби малого діаметра довжиною від 6 до 24 м, по яким рухається газ високого тиску, з’єднують у довгі багаторядні секції за допомогою змін­них калачів 3. Секції монтують на опорній рамі 5, при цьому число встановлених ланок може досягати 20. Труби більшого діамет­ру з’єднують між собою за допомогою фланцевих з‘єднань - у кільцевому просторі між трубою більшого і меншого діамет­ра, які утворюють міжтрубний простір, рухається теплоносій - вода (при охолодженні газу) або водяна пара (при нагріванні газу). Завдяки малому поперечному перетину кільцевого простору між тру­бами, в таких теплообмінниках досягаються високі швидкості течії середовища і високі коефіцієнти тепловіддачі для обох теплоносіїв. Труби більшого і малого діаметра з’єднують між собою зварюванням (рис. 11 б) або за допомогою сальникових ущільнень (рис 11 в).

Теплообмінник з сальниковим ущільненням дозволяє компен­сувати температурні подовження труб у випадку, коли середня різниця температур між теплоносіями перевищує 70°С. При високих теп­лових навантаженнях теплообмінник монтують з декількох паралельно встановлених секцій, які приєднані до колекторів 6 для підведення і відведення теплоносіїв.

Гарячий теплоносій (зазвичай під тиском) рухається у трубному просторі і віддає тепло через стінку холодному теплоносію, який рухається у міжтрубному кільцевому просторі. Холодний теплоносій (зазвичай технічна вода) може подаватися в секцію протитечією до гарячого теплоносія і відводиться або після про­ходження всієї секції, або відводиться з частини труб секції.

При необхідності підігрівання газу під високим тиском його пода­ють у трубний простір, а гріючу пару - у міжтрубний простір.

Перевагами теплообмінників типу "труба в трубі" є високий коефіцієнт теплопередачі, можливість при необхідності встановлювати додаткові секції і нарощувати поверхню теплопе­редачі. Недоліками таких теплообмінників є громіздкість і висока питома металоємність (найбільш висока з усіх видів теплообмінних апаратів), а також складність очищення міжтрубного про­стору від відкладень солей жорсткості.

Одним з різновидів кожухотрубчастих теплообмінників є елементні (секційні) теплообмінники. Ці теплообмінники складаються з послідовно з’єднаних елементів – секцій (рис. 12). Поєднання декількох елементів з малим числом труб відповідає принципу багатоходового кожухотрубчастого апарата, який працює по найбільш вигідній схемі – протитечійній.

Рис. 12 – Елементний теплообмінник

1 – кожух секції; 2 – трубки; 3 – компенсатор лінзовий

4 – фланець; 5 - калач

Трубчасті змієвикові теплообмінники. Різновидом теплообмінних апаратів, які виготовляють з труб, є заглибні змієвикові теплообмінники, що представляють собою циліндричний однорядний або багаторядний змійовик, заглиблений у сосуд з робочим середовищем. По змійовику частіше всього подають пару або гарячу воду при на­гріванні робочого середовища або холодну воду при охолодженні середовища.

Нагрівання або охолодження робочого середовища за допомогою змійовиків до­зволяє підвищити (знизити) температуру робочого середовища на 30-500С.

Основними недоліками таких теплообмінників є низький коефіцієнт тепловіддачі по зовнішній поверхні змійовика внаслідок малої швидкості руху робочого середовища, трудність очищення по­верхні теплопередачі. Для підвищення швидкості руху і інтен­сифікації тепловіддачі з боку робочого середовища всередині сосудів встановлюють мішалки. Змійовикові теплообмінники прості і дешеві у виготовленні, легко монтуються всередині апаратів, доступні для огляду і ремонту, зручні для розміщення всередині сосудів малого об’єму, але вони мають невелику поверхню теплопередачі (всього декілька квадратних метрів), тому їх використання можливо при невеликих теплових навантаженнях. З метою зменшення гідравлічного опору середовища при його русі всередині змійовиків, останні виготовляють короткими і приєднують до загального колектора як на вході теплоносія у змійовик, так і на виході з нього.

Рис. 13 – Змійовиковий теплообмінник:

1 – змійовик спіральний; 2 – корпус; 3 – стакан внутрішній;

4 – кріплення змійовика

 

Для підтримання у сосуді необхідної температури робочого середовища обігріваючі змійовики можуть бути виготовлені плоскими у формі спіралей, розміщених біля днища циліндричних вертикальних ємно­стей. Трубчасті змійовики можуть також кріпитися на зовнішній поверхні реакційних апаратів, в яких необхідно нагрівати або охолоджувати в’язке робоче середовище.

Виті теплообмінні апарати. В уста­новках для розділення повітря одержали широке застосування виті теплообмінники, які відрізняються високою компактністю і малим гідравлічним опором. Виті теплообмінники застосовують як для охолодження і нагрівання газів, так і для випаровування - конденсації азоту і повітря. Теплообмінники цього типу виготовляють у вигляді одно- і багатосекційних, дво- і багатотечійних.

На рис. 14 показаний конденсатор - випарник витого типу, виготовлений із сталі XI8Н10Т.

 

Рис. 14 – Конденсатор-випарник витого типу:

Течії: А – азот газоподібний; Аж – азот рідкий;

К – кисень газоподібний; Кж – кисень рідкий

1 – корпус; 2, 7 – решітка трубна; 3 – кришка верхня;

4 – трубки; 5 – сердечник; 6 – решітка; 8 – кришка нижня

 

Рідкий кисень потрапляє в апарат зверху і розподіляється по кожній трубці за допомогою спеціального розподілювача. При русі кисню по трубкам відбувається його випаровування за рахунок теплоти конден­сації газоподібного азоту, який поступає у міжтрубний простір. Газоподібний кисень відводиться з-під кришки 8 через нижній патру­бок. Сконденсований у міжтрубному просторі азот відводиться з нижньої частини корпуса. Для більш щільної навивки труб по центру корпу­су встановлений сердечник 5, зовнішній діаметр якого вибирають рів­ним 10-20 зовнішнього діаметра труб, які навиваються, і він повинен бути тим більше, чим менше товщина стінок труб. При спіральній навивці глад­ких труб на сердечник між кожним рядом труб встановлюють латун­ні прокладки, які забезпечують вільний доступ азоту до труб і стікання з них сконденсованого азоту.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 3907. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия