Студопедия — Макродинаміка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Макродинаміка






У соціологічному теоретизуванні немає ясності з приводу того, що конституює "макрореальність". Деякі макросо-циологи зводять усе до аналізу структурних властивостей, незалежних від процесів, що йдуть серед індивідів (см, наприклад, [12; 45]). Інші дивляться на макросоціологію як на аналіз різних спо-собов з'єднання мікроодиниць, що веде до виникнення круп-ных організаційних і социетальных [т. е. що проходять в масшта-бах усього суспільства] процесів (см, наприклад, [17-18]). Критики зазвичай сприймають увесь макроаналіз як реификацию або ги-постазирование [40]. І все-таки, незважаючи на різні види крити-ки і явну понятійну нерозбериху з питання про мікробазис со-циальной структури, важко заперечувати простий факт громадського життя: людські популяції ростуть, утворюють великі по чис-ленности об'єднання і складні соціальні форми, які рас-пространяются на великі географічні регіони і существу-ют тривалі історичні періоди. Стверджувати, як робить багато хто, що такі форми можна аналізувати виключно на основі складових їх дій і взаємодій індивідів, було б помилкою. Такі редукционистские підходи породжують концептуальну анархію, оскільки так ніколи не побачиш "лісу за деревами" або навіть дерев за окремими гілками.

Звичайно, немає сумнівів, що макропроцеси включають взаимо-действия серед індивідів, але частенько розумніше вивести цю посыл-ку за межі аналізу. Бо точно так, як і для вирішення большин-ства аналітичних завдань при вивченні численних властивостей взаємодії корисно ігнорувати фізіологію дихання і кро-вообращения, у багатьох випадках розумно нехтувати індивідами, індивідуальними актами і індивідуальними взаємодіями.

Природно, конкретне знання того, що роблять люди при регио-нализации, рутинизации, нормативизации, ритуалізації і катего-ризации своїх взаємодій (див. мал. 5), може послужити по-лезным доповненням до макроаналізу. Але таке дослідження не може замінити чистий макроаналіз, що займається процесами, благо-даря яким все більше діючих збираються разом, диффе-ренцируются і інтегруються (див. мал. 2). Така моя позиція і позиція більшості аналітичних теоретиків (см [62]).

Мал. 6 дає уявлення про мої погляди на засадничі макродинамічні процеси людської організації. Я розбив їх, згідно мал. 2, на три групи: процеси скупчення, або приросту індивідів і їх продуктивних здібностей в просторі; про-цессы диференціація, або збільшення числа різних подъеди-ниц і культурних символів серед збільшеного населення, і процеси інтеграції, або збільшення міри координації стосунків між подъединицами деякої збільшеної людської популяції. Але на відміну від мого аналізу мікропроцесів я не даю трьох окремих моделей цих макропроцесів. Я створив одну складену модель, кото-рую можна розбити на частини і розвинути детальніше. Я планую зробити такий аналіз в найближчому майбутньому, але для цілей цієї статті модель представлена в спрощеній формі.

А. Процеси приросту. Колишні теоретики соціології, особливо Герберт Спенсер [61] і Еміль Дюркгейм [1], добре по-нимали цю динаміку. Вони усвідомлювали, що зростання населення (популя-ции), його концентрації в обмеженому просторі і способи його виробництва взаимозависимы. Характер цієї взаимозависимо-сти показаний напрямом стрілок на мал. 6: зростання розмірів популя-ции і виробництво взаємно посилюють один одного з кожним цик-лом зворотного зв'язку і з кожним збільшенням показників іншого чинника, особливо коли показники наявності матеріальних, орга-низационных і технологічних ресурсів високі; концентрація пов'язана із зростанням розмірів популяції і рівнями виробництва, і, хоча між цими силами є деякий зворотний зв'язок, вона вто-рична і не вказана в цій спрощеній версії нашої моделі.

У свою чергу, кожен з цих трьох процесів пов'язаний з други-ми силами, перерахованими в лівій частині мал. 6.

Концентрація населення залежить від доступного йому простору і способу акту-альной організації такого простору (а також і від существую-щих зразків соціальної організації підгруп: див. стрілку на-верху мал. 6). Зростання розмірів людських об'єднань пов'язане з результуючим показником імміграції в цю популяцію, місцевим коефіцієнтом природного приросту населення (рас-ширенного відтворення) і зовнішніми актами приєднання (т. е. злиттям, завоюваннями, союзами і т. д.). Виробництво свя-зано з рівнем відповідних ресурсів, головним чином мате-риальных, організаційних, технологічних і політичних (див. стрілку зворотного зв'язку внизу мал. 6). Підсумовуємо ці процеси у вигляді нижченаведеної простої сукупності "законів приросту". 6. Рівень приросту для популяції є мультиплікативна функція її а) розміру і швидкості росту, б) міри екологічної концентрації і в) рівня виробництва (явна тавтологія, устра-няемая нижче):

а) розмір і швидкість росту популяції аддитивний і поло-жительная функція зовнішнього припливу [ресурсів], внутрішнього при-роста, зовнішнього приєднання і рівня виробництва;

б) міра концентрації популяції позитивна і адди-тивная функція її розміру і швидкості росту, рівня виробництва, здатності організувати простір, кількості і різноманітності її підгруп і одночасно - зворотна функція розмірів доступ-ного для неї простори;

в) рівень виробництва для популяції є позитивна мультиплікативна функція її розміру і швидкості росту, рівня матеріальних, організаційних і технологічних ресурсів, а також здатності мобілізовувати владу.

 

Б. Процеси диференціації. Збільшення концентрації, швидкості росту розмірів популяції і виробництва піднімають рівень конкуренції за ресурси серед соціальних підрозділів. Така конкуренція, як підкреслювали Спенсер і Дюркгейм, сти-мулирует процес диференціації серед індивідів і организа-ционных підрозділів в цій людській популяції. Ця диференціація - результат двох циклів, що взаємнопосилюють один одного,: один зводиться до процесів конкуренції, спеціалізації, обміну і розвитку відмітних якостей або до того, що я назы-ваю "атрибутизацией", а інший - до процесів конкуренції, об-мена, влади і контролю над ресурсами. У свою чергу, ці два цикли породжують три взаємозв'язані форми диференціації: підгрупи або різнорідність (гетерогенність); підкультури або символічна різноманітність; ієрархії або нерівності [13]. Але перш ніж аналізувати ці основні форми диференціації, повернемося до взаємнопосилюючих циклів, що породжують їх.

Конкуренція і обмін взаємозв'язані. Конкуренція увесь час породжуватиме обмінні стосунки серед диференційованих действователей, і, навпаки, обмінні стосунки будуть, принаймні на перших порах, збільшувати рівень конкуренції [12]. І об-мен, і конкуренція породжують спеціалізацію видів діяльності [1; 61], оскільки деякі учасники можуть "переграти" інших і тим прискорити диференціацію видів діяльності і оскільки обмінні стосунки спонукають действователей специализировать-ся в постачанні один одного різними ресурсами [23]. Конкуренція, обмін і спеціалізація - усе діє у напрямі формирова-ния відмітних атрибутів (ресурсних потенціалів, видів дея-тельности, символів і інших параметрів) серед діючих [13]. Більше того, процеси накопичення [ресурсів] зовнішнього присо-единения також можуть працювати на збільшення відмінностей серед дей-ствующих суб'єктів, оскільки нові члени популяції можуть при-ходить з дуже різних систем (див. стрілку нагорі мал. 6). У свою чергу, ці відмінності сприяють обміну різними ресурсами, конкуренція і спеціалізації.

Взаємнопосилюючі результати конкуренції, обміну, мобилиза-ции влади і контролю над ресурсами закріплюють і интенсифициру-ют цей цикл. Конкуренція і обмін завжди спричиняють за собою спроби мобілізувати владу [12]. Така мобілізація збільшує, по мень-шей мірі на якийсь час, конкуренцію і обмін. Спираючись на цю систему позитивного зворотного зв'язку, деякі действователи мають можливість використовувати владу, щоб контролювати ті ресурси (символічні, матеріальні, організаційні і т. д.), які бу-дут збільшувати їх владу, їх здатність вступати в обмін і їх кон-курентоспособность. І існуючі форми політичної центра-лизации працюють, як показує стрілка внизу мал. 6, на збільшення як мобілізації влади, так і контролю над ресурсами. У свою оче-редь, ці процеси мобілізації і контролю піднімають рівень спе-циализации і розвивають відмітні атрибути, бо вони прискорюють (до певної міри) конкуренцію і заохочують обмін.

Багато хто з цих взаємних причинних ефектів в наших двох циклах є або нелінійними, або ступінчастими логічними функціями. Тобто вони до якогось моменту увеличива-ют свої значення, а потім збільшення припиняється або настає спад. Така модель стосунків частково пояснюється тим, що про-цессы, властиві цим циклам, самопреобразуются. Наприклад, об-мен збільшує конкуренцію, але раз була мобілізована влада і встановлений відповідний контроль над ресурсами, обмін, ско-рее усього, стане "институционализированным" [12] і сбаланси-рованным [23], тим самим зменшуючи конкуренцію. Інший приклад: конкуренція збільшує мобілізацію влади і в результаті - контроль над ресурсами, але раз вже вони зросли, ця влада і кон-троль можуть бути використана, щоб подавити конкуренцію, щонайменше на якийсь час. Ці приклади показують, що існує безліч підпроцесів, окрім тих, що зображені на мал. 6. Їх теж можна включити в модель при тоншому аналізі, але для моїх цілей тут досить лише згадати про них.

Ці два цикли визначають три основні види диференціації: формування підгруп з високою внутрішньою солідарністю і з щільною (відносно інших підгруп) мережевою структурою; фор-мирование субкультури, що розрізняється, у якої фонди знання і репертуари символів різні, а відмітність є і причи-на, і наслідок формування підгруп; формування ієрархій, що розрізняються по відповідних долях матеріальних, полити-ческих і культурних ресурсів, якими володіють різні действо-ватели, і по межах, в яких "співпадають" [20-21], "корелюють" [44] чи "консолідуються" [13] взаємозалежності при розбраті-діленні ресурсів. Тому міра диференціації популяції визначається виходячи з кількості підгруп, субкультури і иерар-хий, і чим більше диференціація, тим складніше проблеми коор-динации або інтеграції для такої популяції. Перш ніж перей-ти до третьої групи макропроцесів, підсумуємо ці міркування у вигляді декількох "законів диференціації".

7. Рівень диференціації в деякій людською совокуп-ности є позитивна і мультиплікативна функція кількості а) підгруп, б) субкультури і в) ієрархій, помітних в цій совокуп-ности (знову явна тавтологія, яка усувається нижче),:

а) кількість підгруп в популяції нелінійна і мульти-пликативная функція рівня обміну, конкуренція, спеціалізації і атрибутизации серед членів цієї популяції і одночасно позитивна функція числа субкультури в ній і швидкості внеш-него припливу і вбудовування в неї;

б) кількість субкультури в популяції є деяка аддитивна і позитивна функція рівня конкуренції, обміну, специализа-ции, атрибутизации, мобілізації влади і контролю над ресурс-мі і одночасно позитивна функція формування под-групп і ієрархій;

в) кількість ієрархій в популяції є зворотна функція мо-билизации влади і контролю над ресурсами і позитивна фун-кция конкуренції, обміну і формування субкультури, причому міра консолідації ієрархій являється позитивній функци-ей мобілізації влади і контролю над ресурсами і негативною функцією конкуренції і обміну.

В. Процеси інтеграції. Поняття "інтеграції" загалом те-манне, якщо не оцінне (у сенсі, інтеграція - це "добре", а незадовільна інтеграція - "погано"), але все таки воно корисне як етикетка для декількох взаємозв'язаних процесів. Для мене інтеграція - це поняття, яке включає три окремі виміри,: міра координації соціальних одиниць; міра їх символічної уніфікації і міра протистояння і конфлікту між ними.

З цієї точки зору, ключове теоретичне питання таке: ка-кие умови забезпечують або гальмують координацію, символиче-скую уніфікацію і протистояння-конфлікт? У загальних рисах ясно, звичайно, що існування підгруп, субкультури і ієрархій само по собі збільшує проблеми, відповідно, структурною коор-динации, символічної уніфікації і конфліктного противостоя-ния. Отже, проблеми інтеграції різноманітно диффе-ренцированных одиниць іманентні процесу диференціації. Існування таких проблем викликає до життя різні сили "виборчого тиску", але, як документально показує ис-тория будь-якого суспільства, організації, місцевої громади або іншої со-циальной "макроодиниці", наявність такого тиску не гарантує відбору достовірно інтегруючих процесів. Насправді, при до-статочно тривалій роботі усі форми організації дезинтегриру-ются. Проте в більшості макроаналітичних теорій головна ставка зроблена на відбір структурних і культурних форм, які вирішують у різному ступені проблеми структурної коорди-нации, символічної уніфікації і конфліктного протистояння.

Справа на мал. 6 я зображував ключові процеси інтеграції. Формування підгруп і субкультури породжує проблеми коор-динации, які, у свою чергу, сприяють включенню в структуру(под-робнее см [67]) і структурній взаємозалежності (поєднаному членству в різних підгрупах і функціональним залежностям). Формування субкультури і підгруп ставить також проблему [1] уніфікації популяції за допомогою "загальної" і "колективної свідомості", або, більше універсально, "загальних символів" (мова, ве-рования, норми, фонди знання і т. д.). Створення ієрархій обостря-ет ці проблеми. І навпаки, проблеми уніфікації можуть також підвищувати виборчий тиск на користь формування струк-тур, вирішальних проблеми координації і протистояння, які пов'язані з існуванням ієрархій і підгруп.

Чистий підсумок цих проблем символічної уніфікації зводиться до виникнення вибірково спрямованого тиску на користь символічного узагальнення або розвитку абстрактних і високо-узагальнених систем символів (цінностей, вірувань, лингвистиче-ских кодів, запасів знання), які здатні поповнити символи-ческое різноманітність підгруп, підкультур і ієрархій. Дюркгейм вважав цей процес "послабленням колективної свідомості" і турбувався про анемічні наслідки високоабстрактних культурних кодів і правил поведінки, тоді як Парсонс [6; 52] називав це "ціннісним узагальненням" і розглядав його як "інтегруючий" процес, що відкриває шлях для подальшої соціальної диференціації. Обоє вони праві в певному значенні: якщо узагальнені культурні коди не сумісні, не мають певних контурів, відірвані або не согласуемы з особливими культурними кодами класів, підкультур або под-групп, - тоді вони тільки обтяжують проблеми уніфікації, але якщо вони сумісні і здатні виконувати керівну роль по відношенню до приватних код, - тоді вони просувають інтеграцію підгруп, класів і підкультур. Отже, як і показують зустрічно спрямовані стрілки на мал. 6, символічне обобще-ние може виявитися двосічною зброєю: воно важливе для ин-теграции диференційованих систем, але часто неадекватно цьому завданню і часом обтяжує не лише проблеми уніфікації, але також і проблеми координації і конфліктного протистояння. Як підкреслюють усі версії теорії конфлікту, ієрархії серед соціальних одиниць, особливо консолідовані, взаимозависи-мые або накладені один на одного, породжують проблеми противо-стояния. Таке протистояння може.посилитися, коли майже немає узагальнених символів, але ієрархії також породжують тягу до поли-тической централізації в будь-якому з двох напрямів. По-перше, коли існуючі еліти прагнуть до політичної централи-зации, щоб контролювати опозицію. По-друге, якщо вони не досягають успіху і терплять поразку в конфлікті, то нова эли-та централізуватиме владу, щоб затвердити своє положення і подавити залишки старої ієрархії. Як правило, нова еліта апел-лирует до узагальнених символів (т. е. ідеологіям, цінностям, ве-рованиям), щоб легитимизировать ці зусилля, і, якщо вдається, вона полегшує собі централізацію влади, створюючи легітимний авторитет. Але, як вказує довга стрілка зворотного зв'язку вни-зу мал. 6, ці процеси приводять в рух ті самі сили, кото-рые породжують протистояння. І, як показують стрілки справа на мал. 6, централізована влада не лише пригнічує на некото-рое час опозицію, вона також важлива для включення в структуру і становлення взаємозалежності, оскільки ці процеси требу-ют регуляції і контролю в категоріях влади і/або авторитету [58]. Насправді, існування включеності і взаємозалежності, так само як і узагальнених символів, сприяє політичній централізації. Як прояснює стрільця зворотного зв'язку нагорі мал. 6, політично регульоване включення і взаємозалежність полегшують подальшу спеціалізацію видів діяльності. Це зростання спеціалізації запускає динамічні процеси, що ведуть до ескалації проблем символічної уніфікації і координації, які ведуть до більшої політичної централізації. А вона кінець кінцем породить опозицію (це демонструє стрільця зворотного зв'язку внизу мал. 6 (детальніше за см [39]).

Отже, динаміці інтеграції внутрішньо властиві сили, які збільшують диференціацію і труднощі інтеграції. У усіх системах в якийсь момент їх історії ці проблеми загострювалися настільки, що соціальний порядок рушився - і відтворювався вже в іншій формі. Такі, я вважаю, головні висновки з при-чинно-следственных зв'язків, циклів і петель зворотного зв'язку, изоб-раженных на мал. 6. Завершимо цей побіжний огляд формулюванням декількох "законів інтеграції".

8. Чим більше міра диференціації популяції на подгруп-пы, субкультура і консолідовані ієрархії, тим складніше про-блемы структурної координації і конфліктного протистояння в цій популяції.

9. Чим складніше проблеми координації, уніфікації і проти-востояния в популяції, тим сильніше виборчі тиски на користь структурного включення і взаємозалежності, символиче-ского узагальнення і політичної централізації в цій популяції.

10. Чим більше інтегрована популяція завдяки політичній централізації, узагальненим символам і сталим зразкам взаємозалежності-включення, тим більше ймовірно, що популяція повинна збільшити міру своєї диференціації і, отже, загострити проблеми координації, уніфікації і протистояння.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 176. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия